U bent hier
1,9 miljoen euro voor de restauratie van feestlokaal Vooruit in Gent

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 1.952.543,29 euro toe voor de restauratie van feestlokaal Vooruit in Gent. Dit jaar gaat een nieuwe, vijf jaar durende restauratiecampagne van start voor het feestlokaal. Voor de restauratiecampagne is een totaalbedrag van 10,8 miljoen euro voorzien. Daarvan kent minister Diependaele nu de eerste schijf toe. In deze eerste fase plant Vooruit om de daken, de gevels en het interieur te restaureren. Verder zal ze ook de vochtproblemen aanpakken.
Matthias Diependaele: “Kunstencentrum Vooruit is een erkende Vlaamse kunstinstelling met een internationale uitstraling, en als relict van een volkshuis in Vlaanderen een belangrijke getuige van onze geschiedenis. Het is dan ook belangrijk om deze art-nouveauparel te koesteren. Want wat zou cultuur zijn zonder degelijke infrastructuur? Daarom investeren we met de Vlaamse Regering in culturele infrastructuur."
Met de premie restaureert Vooruit het dak en de gevels van toren Zuid en het dak boven de foyer en de theatertoren. Voorts voert ze tegelijkertijd stabiliteitswerken aan de achterbouw uit. Er komen bijvoorbeeld maatregelen om het opstijgend vocht tegen te gaan en ook de houten vloeren in de Concertzaal van Vooruit wordt vernieuwd.
“Jaarlijks organiseert Vooruit zo'n 270 theater- en dansvoorstellingen, ruim 100 concerten, 65 literaire activiteiten en heel wat nightlife events voor zo'n 370.000 bezoekers. Als kunstinstelling is Vooruit ook meer dan ooit een huis van makers. Dagelijks werken er gezelschappen aan nieuwe artistieke projecten. Het is uniek dat dit gebeurt in een gebouw dat dateert van 1913”, zegt Franky Devos, algemeen coördinator Vooruit.
Beheersplan
“Vooruit is een monument dat vele Vlamingen dagelijks gebruiken en beleven, het doet dienst als maatschappelijke motor en aantrekkingspool”, weet minister Diependaele.
Sinds 1982 gebeurt de uitbating door de vzw Kunstencentrum Vooruit. In 1983 verkreeg het monument de bescherming. Tussen 1991 en 2010 restaureerde de vzw het prachtige gebouw.
Sinds die structurele restauratie wordt Vooruit geconfronteerd met de zware financiële en logistieke last van het beheer van een dergelijk monument. De instandhouding van dit erfgoed is uitdrukkelijk opgenomen in de statuten van de vzw.
In december 2016 keurde de vzw Vooruit het beheersplan voor het monument goed. Het plan heeft als doel Vooruit te laten schitteren als toonbeeld van zinvolle herbestemming. In het beheersplan staan restauratie- en onderhoudsmaatregelen die reiken tot 2035.
Het plan steunt op drie pijlers:
- restauratie met nadruk op een duurzaam, vooruitlopend onderhoudsprogramma
- renovatie met focus op noden van hedendaagse artistieke benutting
- dagelijks preventief en curatief onderhoud in eigen beheer