2,7 miljoen euro voor de restauratie Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren

Door Matthias Diependaele op 12 november 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
2,7 miljoen euro voor de restauratie Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie 2.709.798,50 euro toe voor de restauratie en ontsluiting van de toren en de restauratie van de aanpalende daken. “De site van de Onze-Lieve-Vrouw-Basiliek is onlosmakelijk verbonden aan de identiteit van alle Tongenaren”, vertelt minister Diependaele. “De basiliek kent een lange geschiedenis van religieuze bouwwerken, van aan de Romeinse periode tot nu. De toren is erkend als belfort en pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat wordt zeker een bijkomende toeristische troef voor de stad Tongeren."

Het groot restauratieproject van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek begon als protocoldossier uit de vorige regelgeving. Van 2007 tot en met 2015 kende de Vlaamse overheid al premies toe voor de restauratie van de Romaanse kloostergang en het kapittelgebouw in vijf fasen. De opening van het Teseum met een van de grootste en rijkste religieuze kunstschatten uit de Lage Landen in 2016 was een mijlpaal. In 2018 volgde de opening van de archeologische site van het Teseum.

In het Teseum ontdek je 2000 jaar geschiedenis van Tongeren, de oudste stad van Vlaanderen. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk. Het is goed dat mensen weten vanwaar ze komen of vanwaar de dingen komen, om zelf beter te begrijpen wie ze zijn. Op die manier krijgen we een duidelijker zicht op onze eigen identiteit en kunnen we die ook veel gemakkelijker uitdragen en verdedigen”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Als sluitstuk van de restauratie komen de volgende vijf jaar de daken en koorgevels aan de beurt. Een belangrijk onderdeel van deze eerste fase is de ontsluiting van de toren.

Minister Diependaele: “Na de restauratie stellen we de toren voor het grote publiek open. Op de top kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht op de stad en omgeving. Via audiogidsen, multimedia en infopanelen krijgt de bezoeker een idee van de geschiedenis van de basiliek, het belfort en de stad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is