27 Vlaamse WOI-sites erkend als UNESCO-erfgoed: “Belangrijk dat we het verhaal van de Grote Oorlog blijven vertellen”

Door Matthias Diependaele op 20 september 2023

139 begraafplaatsen en herdenkingssites van WO I langs het Westelijk front worden UNESCO-Werelderfgoedlijst. Voor Vlaanderen gaat het om 27 begraafplaatsen en herdenkingssites, zoals de Menenpoort in Ieper. Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele is verheugd. “In Vlaanderen maakt de herdenking van WOI deel uit van onze identiteit. Het is belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen. Er is meer dan 15 jaar aan dit dossier gewerkt. Ik ben dus ook blij voor alle mensen die hieraan hebben meegewerkt.”

 

“In dit soort dossiers ga je niet over één nacht ijs. Het is een werk van lange adem, je hebt tijd nodig om met heel veel mensen tot een gedragen project te komen, een gemeenschappelijk project waar elk zijn identiteit en cultuur kan in herkennen. Ik ben trots dat ik de campagne die mijn voorganger Geert Bourgeois in gang zette nu kan afmaken. Ook de bilaterale contacten die ik met de comitéleden kon leggen, hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. In de Westhoek is de herinnering aan de oorlog van meer dan 100 jaar geleden nog heel tastbaar en voor de bewoners een dagelijkse realiteit. Er worden nog steeds lichamen van soldaten gevonden.”

Voor eeuwig

Matthias Diependaele zorgde tijdens een bezoek eind vorig jaar aan de Commonwealth War Graves Commission dat de samenwerking rond het werelderfgoeddosier opnieuw opgenomen werd. Met succes. “Bezoekers van over de hele wereld herdenken hier hun voorouders en vinden hier troost. Het zijn ook plekken die uitnodigen tot bezinnen en die tastbaar de mondiale geschiedenis vertellen. Het Werelderfgoedcomité heeft nu erkend dat dit erfgoed zo belangrijk is voor de wereldgemeenschap dat we ze veilig, en liefst voor eeuwig, aan toekomstige generaties willen doorgeven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is