U bent hier
Achterpoortje verkeersfiscaliteit definitief toe

Het achterpoortje van zware benzinewagens die omgebouwd werden naar CNG-voertuigen om fiscale redenen is definitief toe. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) opvroeg bij minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). Diependaele reageert tevreden: “De uitwassen zijn eruit zonder het systeem onderuit te halen”.
Het was Diependaele zelf die de kat de bel aanbond begin vorig jaar. Hij stelde vast dat zware benzinewagens soms worden omgebouwd naar een wagen op CNG om zo geen BIV en jaarlijkse verkeerbelasting te moeten betalen. Aardgaswagens zijn sinds 2016 in Vlaanderen vrijgesteld van verkeersbelastingen omwille van het groener karakter van deze brandstof.
Elke wagen op aardgas kwam hiervoor in aanmerking. Dus ook exotische sportwagens op benzine die een klein CNG-tankje kregen ingebouwd waarmee ze in de praktijk nauwelijks op deze brandstof reden. De installatie, die zo’n 4000 à 5000 euro kost, zou snel terugbetaald zijn aangezien eigenaars van dergelijke wagens normaal gezien jaarlijks vele duizenden euro’s aan verkeersbelasting dienen te betalen. De beoogde vrijstelling voor CNG geldt immers tot en met 2020.
Matthias Diependaele bracht dit oneigenlijk gebruik ter sprake en kreeg bijval van minister Tommelein. Met ingang vanaf 1 juli 2017 voerde de minister een bijstelling op de wetgeving in die de vrijstelling van verkeersbelasting voor CNG plafonneert tot voertuigen met maximum 11 fiscale PK. Het aantal nieuwe inschrijvingen van CNG-voertuigen met meer dan 11 fiscale pk steeg immers de afgelopen jaren van 12 in 2015 tot 126 in 2016 en zelfs 298 in 2017, om nadien sterk terug te vallen.
In 2017 wordt de breuk heel duidelijk tussen de periode januari t.e.m. juni, waar het aantal nieuwe inschrijvingen opliep tot 272 CNG-voertuigen. In de periode juli t.e.m. december 2017 deed zich een terugval voor en waren er slechts 26 nieuwe inschrijvingen van CNG-voertuigen met meer dan 11 fiscale pk. Er zijn geen ‘fabriekseigen CNG-wagens’ te koop met dergelijke cilinderinhoud, waardoor deze werkelijk groenere voertuigen niet geraakt worden door de maatregel. Ook ‘doorsnee gezinswagens’ die zich laten ombouwen genieten nog steeds van de vrijstelling.
“Het effect van de maatregel zien we heel duidelijk. In de tweede jaarhelft van 2017 laten vooral gewone gezinswagens of minibusjes zich ombouwen, waar het in de eerste jaarhelft van ‘17 vaak nog om luxewagens en sportwagens ging. Het systeem van belastingvoordeel voor aardgaswagens blijft daarenboven overeind: het aantal CNG-voertuigen blijft jaar na jaar stijgen en dat zet zich ook dit jaar door”, besluit een tevreden Diependaele.