U bent hier
Actualiteitsdebat Uplace

Op 9 december hield het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over het Uplace-dossier. Daarover zijn intussen al bibliotheken vol geschreven. Ook in het Vlaamse halfrond mocht elke partij zijn licht laten schijnen over de 'de goedkeuring van het ruimtelijk uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel voor het project Uplace Machelen'.
In mijn tussenkomst heb ik een aantal duidelijke accenten willen leggen. En om meteen een grote misvatting weg te werken: ook onze partij vindt dit een absoluut rotdossier. En wel omdat er twee grote ergenissen die vandaag in de politiek leven, naar boven komen:
- Het gebrek aan betrouwbaarheid van de overheid
De besluitvorming in dit dossier gebeurde met een weegschaaltje waar "de politiek" (van alle kleuren) de voor- en nadelen in hebben gelegd. Die werden dan tegenover elkaar afgewogen. Zoals meestal kwamen dan de meningsverschillen boven, want zelden is iets zwart-wit. Zeker in dit soort dossiers. Het ging dan over zaken zoals mobiliteit, de vervuilde grond van de site die dringend gesaneerd moet worden en de jobcreatie voor de streek. Een belangrijk tegenargument, namelijk dat van het 'voortschrijdend inzicht', stelt dat die zaken vandaag niet meer aan de orde zijn.
Maar: in 2009 stonden we ook al in de file. De werkloosheid vandaag is veel slechter dan in 2009. De spiraal van verpaupering en verloedering heeft zich alleen maar sterker doorgezet. Er is meer dan ooit nood aan de ontwikkeling van het gebied. De uitdagingen voor de stadscentra waren er toen ook al. En we weten allemaal dat baanwinkels en e-commerce een nog veel grotere uitdaging vormen dan een Uplace.
Mijn fractie heeft die afweging heel minutieus gemaakt en steunt daarom de beslissing van de regering. Wij durven die verantwoordelijkheid nemen en houden ons aan het woord dat wij aan de Vlaming hebben gegeven. Voor ons zijn standvastigheid en rechtszekerheid geen loze begrippen.
2. We kunnen in Vlaanderen geen twee stenen meer op elkaar zetten
De overheid kan geen beslissing meer nemen zonder zeven keer van gedacht te veranderen, zonder dat er zeventien procedures lopen over twintig jaar tijd. Ondernemen in Vlaanderen wordt onmogelijk als de overheid niet duidelijk maakt dat we gaan voor een beslissing, dat we erachter staan en welvaart willen creëren. Daarom hakken we knopen door, ook in een moeilijk dossier.
Bekijk mijn volledige tussenkomst op Youtube hier!