U bent hier
“Bouwaanvraag N42 zegen voor de regio”

Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele reageert opgetogen op het nieuws dat de bouwaanvraag voor de rechttrekking van de N42 in Sint-Lievens-Esse ingediend werd. Diependaele spreekt zich al jaren uit voor een snelle doorbraak in het dossier. “De bouwvergunning is de stroomversnelling die onze regio nodig heeft”, stelt hij.
De Vlaamse overheid heeft een officiële bouwaanvraag ingediend voor het aanleggen van een rondweg van de N42 in Sint-Lievens-Esse. Dat nieuwe stuk weg, op een paar honderd meter van het bestaande tracé, betekent de oplossing voor de drukke, onveilige en bochtige gewestweg die dwars door de dorpskern van Wijnhuize loopt. De gemeenten en steden langs de N42 zijn al jaren vragende partij voor een rondweg, net als het bedrijfsleven. Na 40 jaar gepalaver en vele procedureslagen, is de indiening van de bouwaanvraag dan ook een cruciale stap.
“Ik ben bijzonder opgetogen dat minister Weyts slaagt waar 9 voorgaande mobiliteitsministers faalden: namelijk een doorstart geven aan dit dossier. Door vaart te maken met de bouwaanvraag en door de hoogdringendheid voor de onteigeningen in te roepen, blijft het de ambitie om in 2018 de spade in de grond te zetten”, reageert Matthias Diependaele op het nieuws van de bouwaanvraag.
De herinrichting stond al in de gewestplannen van 1978. Maar tot op heden zijn er nog steeds bepaalde delen van de N42 niet afgewerkt, vooral de ‘upgrade’ van het wegvak Zottegem – Oosterzele en de rechttrekking te Herzele. Maar nu is er dus een doorbraak in de cruciale schakel in Herzele.
“Een snelle realisatie zal de hele regio ten goede komen. De jarenlange onzekerheid en stilstand betekent een ‘hold-up’ voor de hele streek. Bewoners van de Gentweg in Wijnhuize zullen eindelijk een leefbare weg voor hun deur krijgen. De doorstroming van de regio zal verhogen en ook voor het bedrijfsleven is dit een positief signaal. Maar bovenal: we laten zien dat we in Vlaanderen nog twee stenen op elkaar kunnen zetten in het algemeen belang.”, besluit Diependaele.