U bent hier
'De Vlaming is voor u een kostenpost'
'Populist', 'zeveraar', 'naïeveling'. Vooral de harde toon tijdens het debat over de Septemberverklaring verraste, de inhoud minder.
'Op welk moment bent u de Vlamingen beginnen te zien als een lastige kostenpost?' Met de eerste zin van zijn eerste tussenkomst van dit parlementair jaar zette John Crombez meteen de toon voor het debat over de Septemberverklaring. Wat volgde, was een bits steekspel tussen oppositie en meerderheid. Niets abnormaals in een parlementaire democratie, maar de venijnige, bij wijlen persoonlijke aanvallen vertoonden wel een duidelijke trendbreuk met het verleden.
De SP.A-fractievoorzitter wist de coalitiepartijen makkelijk te enerveren. Met zowel fundamentele kritiek als met kleine, venijnige zinnetjes. De liberalen noemde hij bijvoorbeeld spottend 'de bruidsmeisjes van de Vlaamse regering'.
Vandaar ook de uithalen van CD&V, Open VLD en de N-VA, die de socialist constant onderbraken. Crombez? Een 'populist' die zijn 'dossiers niet kent'. Ook Hilde Crevits (CD&V), vurig maar doorgaans nooit persoonlijk, kreeg hij op haar paard.
Nooit in de problemen
Groen-fractievoorzitter Björn Rzoska kreeg hetzelfde verwijt naar het hoofd geslingerd. 'U gaat eigenlijk nog verder dan een populist.' De meerderheid kon zijn voorstel maar matig appreciëren om de inspanningen over vijf jaar te spreiden. 'Op die manier krijgt de economie zuurstof', zei Rzoska.
Maar ondanks meerdere pogingen en stevige tussenkomsten van andere parlementsleden kwam de regering nooit echt in de problemen. Het lukte de oppositie niet de ministers het woord 'belastingverhoging' in de mond te laten nemen, of meer details vrij te geven over de besparingen.
Ondertussen hamerde N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele keer op keer op budgettaire orthodoxie. 'We gaan niet dezelfde fouten maken als vroeger', klonk het. 'We gaan geen schuld opbouwen. Maar we gaan vooruit.'
CD&V wees op de 'vele sociale correcties' in het regeerakkoord. En op de 'recurrente' bijkomende investeringen in Welzijn en Onderwijs. Open VLD, bij monde van een vinnige Bart Tommelein, riep op om 'in plaats van te staken en te klagen mee te zoeken naar besparingen en een andere aanpak'.
De komende weken en maanden wordt het vooral uitkijken naar de beleidsbrieven van de ministers - die zetten het regeerakkoord om in concrete actiepunten.
De Standaard, 25 september 2014, p.6