U bent hier
Diependaele hekelt aankondigingspolitiek Peeters

N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele ondervroeg vandaag minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) over de aangekondigde studie naar laadpalen van federaal minister Kris Peeters (CD&V). De studie blijkt nog steeds niet opgestart en het was niet de bedoeling om de gewesten hierbij te betrekken: “Dit is pure aankondigingspolitiek die de Vlaamse ambities in gevaar brengt”, hekelt Diependaele.
In augustus beloofde federaal minister Kris Peeters een studie op te starten naar de noodzaak van een wetgevend kader rond de ijking en manier van opladen via laadpalen. Nochtans is de uitrol van elektrische laadinfrastructuur een Vlaamse aangelegenheid met een actieplan om tegen 2020 5000 openbare laadpunten te voorzien. Ook de wijze waarop mensen elektriciteit kunnen ‘tanken’ wordt gestroomlijnd binnen dit plan. Toch was er bij Peeters geen intentie om de gewesten mee rond tafel te krijgen.
“Met de nodige verbazing hoorden we dan ook dat Kris Peeters in de zomer een studie wilde opstarten om te kijken welke systemen er op de markt zijn en wat de meetmethode en de prijsbepaling is. Op Vlaams niveau is hierover al heel wat kennis en binnen Europa werden en worden hier ook initiatieven rond genomen”, vertelt Matthias Diependaele.
De studie dient ook na te gaan hoe de goedkeuring van de laadpalen en de omkadering in de buurlanden gebeurt, hoe de interactie met de Europese richtlijn voor meetinstrumenten is en of aan consumenten voldoende garanties geboden wordt voor een correcte prijs. Deze studie kan echter leiden tot nieuwe eisen voor laadpalen. Dit creëert dan weer onzekerheid in de sector en kan de verdere uitrol van laadpalen in gevaar brengen omdat ze misschien aangepast moeten worden.
“Helemaal kafkaiaans wordt het nu ik van minister Tommelein verneem dat de studie drie maand na datum nog niet eens opgestart werd. Het Belgisch niveau werkt het Vlaamse beleid hier gewoon tegen. Aankondigen dat je consumenten zal beschermen is leuk, maar ik vraag me af of de studie überhaupt nodig is en niet meer vragen zal oproepen dan ze zal beantwoorden”, besluit Diependaele.