Eén kans op amnestie voor ontdoken erfenis

Door Matthias Diependaele op 6 juli 2016, over deze onderwerpen: Erfbelasting

Wie ooit een erfenis, of een deel ervan, niet aangegeven heeft, krijgt eenmalig de kans om die toestand recht te trekken. Daarover bestaat een akkoord binnen de Vlaamse regering. Volgens Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein zal deze ­fiscale amnestie eenmalig én tijdelijk zijn. De opbrengst ervan moet dienen om de successierechten te verlagen.

De federale regering is al een tijdje aan het werken aan een nieuw fiscaal regularisatie­systeem. Maar belastings­specialisten zeggen dat het ­onvolkomen is als de gewesten niet meedoen: die zijn ­bevoegd voor de successierechten, en net daar blijken nogal wat geld en goederen niet aangegeven. Daarom is binnen de Vlaamse regering een akkoord om eenmalig én tijdelijk een regularisatie ­mogelijk te maken, zei ­financiënminister Tommelein (Open VLD) gisteren in het Vlaams Parlement.

Hoeveel dat gaat opbrengen, is nog niet duidelijk. Maar de ­bedoeling is de opbrengst te gebruiken om de erfbelastingen billijker te maken. “De tarieven tussen broers en zussen, neven en nichten, ooms en tantes ­lopen nu soms op tot 65 procent. Dat stimuleert belastingontwijking”, zegt Tommelein.

 

Zondaars

N-VA is voor de regularisatie, maar fractieleider Matthias Diependaele wil eerst de cijfers zien, voor over een verlaging van de successierechten ­gepraat kan worden. “Nu weet niemand wie welk tarief ­precies betaalt”, zegt hij.

SP.A is tegen. “Fiscale zondaars hebben de tijd gehad om tot inkeer te komen. Net nu internationaal het net dichtgaat rond al het zwartgeld, is het niet nodig om fraudeurs een reddingsboei toe te werpen”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels (SP.A).

Maar fiscaal expert Michel Maus vindt de regularisatie broodnodig. “Het gros van de regularisaties gaat over erfeniskwesties, die vaak zeer complex worden. Neem grootouders die met hun centen naar het buitenland trokken, en de opbrengsten nooit aangaven. Waarop de kinderen ook de erfenis daarvan niet durfden aan te geven bij het overlijden, en de kleinkinderen plots buitenlandse rekeningen toegeschoven krijgen. Voor zulke situaties is het beter dat Vlaams én ­federaal geregulariseerd kan worden.” Maus betwijfelt wel of het mogelijk is met een eenmalige opbrengst de kosten van een tariefverlaging te betalen. “Zelfs als je dat ­hoogste tarief van 65 procent naar 50 of 40 procent haalt, gaan mensen proberen het te ontwijken”, zegt hij.

 

Bron: Het Nieuwsblad, Wo. 06 Jul. 2016, Pagina 9

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is