En plots is N-VA weer Vlaams-nationalistisch

Door Matthias Diependaele op 2 april 2015, over deze onderwerpen: Federale begroting, Vlaamse begroting, Zesde staatshervorming

N-VA haalt uit naar de nieuwe financieringswet, waardoor Vlaanderen nu plotseling 400 miljoen euro extra moet besparen. De Vlaams-nationalisten leggen de schuld bij CD&V en Open Vld, maar die vinden de kritiek 'zeer zwak'. Voor het eerst sinds lang verdeelt een communautaire rel de Vlaamse coalitie.

Een nieuwe dag, een nieuwe rel. Tegenwoordig zijn de regeringspartijen het over alles oneens, van de racismeverklaringen van Bart De Wever tot de mystery calls van Kris Peeters. Maar dit keer is er meer aan de hand. Dit keer gaat het om een communautaire rel, en dat is intussen een hele poos geleden. De N-VA laat de communautaire geest weer uit de fles.

"De Vlaamse begroting is zoals de theorie achter het higgsdeeltje. Heel complex, met veel zwarte gaten." N-VA-fractieleider Matthias Diependaele legde gisteren in het parlement de vinger op de zere wonde. De Vlaamse regering moet plotseling op zoek naar nog eens 400 miljoen euro. Een cadeautje van de federale regering. Reden genoeg voor Diependaele om de coalitiepartners op de korrel te nemen. Niet alleen staat Vlaanderen voor een onmogelijke begrotingsopgave, het is ook nog eens de schuld van CD&V en Open Vld. Zij hebben in de regering-Di Rupo meegewerkt aan de nieuwe financieringswet, die de geldstromen tussen Vlaanderen en België regelt.

Het zit de Vlaams-nationalisten hoog dat Vlaanderen de rekening krijgt gepresenteerd van een staatshervorming waar ze niet mee over hebben onderhandeld. CD&V, Open Vld en N-VA zitten nu samen in de Vlaamse regering, maar toch kan de N-VA haar frustratie niet langer opkroppen. "De architecten van de zesde staatshervorming hebben de factuur zeer bewust doorgeschoven naar de regio's. De eerste verklaring is onbekwaamheid, de tweede schuldig verzuim", fulmineert Diependaele. "Dit is júllie financieringswet."

In het parlement trok fractievoorzitter Koen Van den Heuvel flink van leer tegen de beschuldigingen van zijn N-VA-evenknie. Ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) ging de discussie aan. "Je moet eerlijk zijn", zei Rutten. "Niemand heeft hier iets van iemand anders afgepakt." Echt loyaal gaat het er op dit moment niet aan toe in de Vlaamse regering. Minister- president Geert Bourgeois (N-VA) noemde de rekening van 400 miljoen euro 'onbehoorlijk bestuur' en 'om te lachen'. De minister-president pleitte ervoor om "naar echte fiscale autonomie" te gaan, want daar had de vorige, zesde staatshervorming duidelijk niet voor gezorgd. Een paradoxale situatie, want daarna mocht viceminister-president Annemie Turtelboom (Open Vld) diezelfde staatshervorming op de radio komen verdedigen, omdat die net voor meer autonomie heeft gezorgd.

 

Smullen geblazen

De discussie toont aan dat N-VA nog altijd gewrongen zit met haar communautaire koers. Geen nieuwe staatshervorming was de deal tussen De Wever en premier Charles Michel (MR). Sindsdien zitten de communautaire eisen in de koelkast, waar ze - zoals Ben Weyts onlangs zei in deze krant - "kunnen opstijven". De partij wil nu toch sleutelen aan de financieringswet, ook al wordt die vraag niet openlijk uitgesproken. Dat wijst erop dat ze worstelt met de teleurstelling van de Vlaamse achterban.

Voor de oppositie was het gisterenmiddag smullen geblazen. N-VA levert met Johan Van Overtveldt namelijk de federale minister van Financiën. Bovendien had de N-VA haar woord gegeven dat ze zou meewerken aan een loyale uitvoering van de zesde staatshervorming. "Ik neem het op voor uw coalitiepartners, meneer Diependaele", stak sp.a-fractieleider John Crombez van wal. Daarna volgde een sneer richting Bourgeois. "Meneer de minister-president, ik zal u het telefoonnummer geven van Johan Van Overtveldt, dan kunnen jullie eens praten."

De CD&V reageerde gisteren verontwaardigd op de aanval van haar coalitiepartner N-VA. "Zeer zwak", klinkt het binnen de partijtop. De christendemocraten vinden het nogal makkelijk om de Vlaamse problemen in de schoenen van de federale regering te schuiven. Ook de houding van Bourgeois wekt wrevel. Hij wachtte tot de samenkomst van het Monitoringcomité gisteren om dan plots kritiek te spuien. "Terwijl hij al lang wist hoe de vork in de steel zat."

De ministers kwamen gisteren samen om de landing in te zetten. "Of we vanavond zullen landen? Ik weet het niet, maar we gaan in elk geval hard doorwerken", konden we bij het ter perse gaan in regeringskringen vernemen.

 

Bron: De Morgen, Do. 02 Apr. 2015, Pagina 4

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is