U bent hier
”Geen crisis in regering waard”

”Zonder totaalverbod op onverdoofd slachten in het volgend regeerakkoord, is zonder ons”, zegt minister Ben Weyts (N-VA). Maar zijn partij stemt vandaag wel tegen twee wetsvoorstellen die zo’n verbod nu al kunnen regelen. “Zo hypocriet”, reageert de oppositie.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) pleit nog maar eens voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. “Ik blijf daarvoor vechten. Zo’n verbod moet in het volgende regeerakkoord, anders is het zonder ons”, zo zei hij gisteren op Radio 1. Toch stemt zijn partij vandaag massaal tegen twee voorstellen van decreet om precies zo’n verbod in te voeren. Het ene voorstel komt immers van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum, het andere van Vlaams Belanger Chris Janssens. De N-VA keldert zo de invoer van een snel totaalverbod, want de oppositie zou vóór stemmen. Met steun van de N-VA is dus een meerderheid mogelijk. “Hoe hypocriet kan Weyts dan ook zijn”, vindt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke.
Genoeg gepraat
”Coalitiepartners CD&V en Open Vld willen niet mee in ons streven naar zo’n totaalverbod”, werpt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele op. “Wij gaan ook niet voor stemmen en zo een regeringscrisis uitlokken.” Bij Open Vld en Cd&V klinkt het nochtans dat ze “hoe vroeger, hoe liever” een oplossing voor de problematiek hebben. “Maar dan wel in dialoog”, luidt het. En daar schiet Weyts volgens de coalitiepartners tekort. “Het mag niet neerkomen op een rondje moslims pesten”, zegt Tom Ongena van Open Vld. “De minister heeft de zaak zelf bemoeilijkt door eenzijdig een verbod op tijdelijke slachtvloeren op te leggen. We hebben minder confronterende taal nodig.” CD&V ijvert dan weer voor het aanstellen van een bemiddelaar. “Zoals Piet Vantemsche (voormalige topman van de Boerenbond, red.) in Nederland”, zegt Sonja Claes van CD&V. “Zonder gedragen oplossing draaien we de klok terug en zal er weer volop illegaal geslacht worden.”
Maar Weyts zegt genoeg te hebben van dialoog, toch met de moslims. “De dag dat er overleg gepland was, is er een nieuwe juridische actie tegen mij gestart. Dan stopt de dialoog natuurlijk. Ik heb al tal van alternatieven op tafel gelegd. Maar die wil men niet.”
Koosjer probleem
Maar ook de joodse gemeenschap zit allerminst te wachten op een totaalverbod. Dat zou hen wél treffen in tegenstelling tot het verbod op tijdelijke slachtvloeren dat Weyts dit jaar wel al invoerde. Enkel moslims maken daar gebruik van. Om koosjer te slachten, huurt de joodse gemeenschap in Antwerpen één keer per maand het slachthuis af. Daar zijn het opgeleide slachters die de runderen aan hun einde brengen, maar net als bij moslims gebeurt dat onverdoofd.
Michael Freilich van ‘Joods Actueel’ vraagt zich dan ook af of Weyts zijn nieuwe eis niet in eigen naam doet. “Ik stel mij daar vragen bij. Volgens mijn contacten met mensen van de N-VA is er nog niets beslist over zo’n totaalverbod”, vertelt hij. Maar de woordvoerder van N-VA-voorzitter én Antwerps burgemeester Bart De Wever bevestigt dat het wel degelijk om een partijstandpunt gaat: in het volgende regeerakkoord moet een totaalverbod op onverdoofd slachten staan. “Ik heb onze burgemeester vorige week nog ontmoet en hij doet er alles aan zodat de joodse gemeenschap niet gaat lopen in Antwerpen”, merkt Freilich op. Maar dat dreigt wel te gebeuren als er een totaalverbod komt. “Het gaat bij ons om nog geen 500 runderen per jaar. Die dieren lijden ook geen pijn, want in tegenstelling tot bij de moslims mag bij ons niet jan en alleman slachten. Komt er een verbod, dan zullen we koosjer geslacht vlees uit Amerika of Israël moeten invoeren. Mag ook dat niet meer, dan pak ik zelf mijn koffers en ben ik weg uit Antwerpen.”
Bron: Het Laatste Nieuws, Wo. 11 Mei 2016, Pagina 14