U bent hier
Geert Bourgeois neemt valse start
In een speciale commissie donderdag eist de verzamelde oppositie tekst en uitleg van Geert Bourgeois (N-VA) over zijn ‘drastische en onrustwekkende besparingsplannen’. Nog voor zijn regering uit de startblokken schiet, moet de minister-president al bijstellen.
’Be free.’ Jan Peumans nam blijkbaar de slogan van Eric Van Rompuy over. Coalitiepartner CD&V keek gisteren met enig leedvermaak toe hoe de parlementsvoorzitter zijn partijgenoot uit vakantie riep.
Donderdag wordt kersvers minister-president Geert Bourgeois (N-VA) namelijk op het appel verwacht in een speciale hoorzitting in het Vlaams halfrond.
Bedoeling van de bijeenkomst: tekst en uitleg geven bij de begrotingscijfers die afgelopen week in diverse kranten uitlekten. Kloppen die? Moet de sociaal-culturele sector inderdaad het zwaarst inleveren? Wat met De Lijn en de VRT? En zal het inschrijvingsgeld voor jeugdbewegingen effectief de hoogte in moeten gaan?
Peumans sommeerde niet alleen Bourgeois, maar ook de minister van Begroting, Annemie Turtelboom (Open VLD). In tegenstelling tot de minister-president vertoeft zij momenteel wel in België. Bourgeois moet terugkomen uit het buitenland.
Gemoederen sussen
Maar ondanks het stiekeme hoongelach komt de extra commissie ook CD&V handig uit. Al de hele week ligt de nieuwe regering (en specifiek dan de CD&V-ministers met een ACW-label) onder vuur omdat het middenveld budgettair het ergste vreest. Ook veel van de sociaal-culturele organisaties die de alarmbel luidden, kennen stevige, historische banden met de ‘christelijke zuil’.
Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen zwichtte onder de druk en liet dinsdag verstaan geen overhaaste beslissingen te nemen zonder eerst de Gezinsbond te consulteren(DS 12 augustus). Ook binnen de partij zelf groeit de honger naar meer details.
De commissie donderdag kan de gemoederen dus deels sussen en de onrust bij de bevriende achterban intomen.
Bourgeois zelf wilde altijd wachten tot de Septemberverklaring, het officiële begin van het politieke jaar. Maar dat was buiten Peumans gerekend. De oppositie vroeg vorig weekend al om een interpellatie. Toen gaf Peumans niet thuis omdat hij op reis was. Gisteren ging hij wel in op hun verzoek.
’Groen en de SP.A vroegen om die commissie samen te roepen, wat ik ook deed’, aldus Peumans. ‘En neen, ik heb vooraf niet overlegd met Bourgeois. Wie dat denkt, kent mij duidelijk niet. Ik verdedig in mijn functie namelijk te allen tijde de belangen van het parlement.’
Beleefheidsbezoekje
Op welke vragen de ministers zeker moeten antwoorden, spreekt Peumans zich niet uit. ‘Dat blijft een zaak tussen de regering en het parlement. Dat laatste moet de kans krijgen om de uitvoerende macht aan de tand te voelen. Maar voor hetzelfde geld zegt niemand iets.’
De woordvoerster van Bourgeois temperde meteen de verwachtingen over donderdag. Volgens Renate Hufkens moeten de parlementsleden ‘geen details verwachten’. De begrotingsgesprekken en het opstellen van de beleidsbrieven vinden pas vanaf volgende week plaats.
’Bourgeois gaat zelfs de grote lijnen niet eens bevestigen’, klinkt het bij een meerderheidspartij. ‘De hoorzitting komt vooral omdat bepaalde oppositieleden de nood voelen tot profilering.’
Dat ook de socialisten aandringen op een extra zitting, noemt N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele ‘een beetje flauw, omdat de SP.A perfect weet hoe het opstellen van een begroting werkt’.
SP.A-fractievoorzitter Bart Van Malderen hoopt dat het niet bij een ‘beleefdheidsbezoekje’ blijft. ‘Wat anderzijds veel zou zeggen over deze Vlaamse regering.’
Zijn evenknie bij Groen, Björn Rzoska, blijft eveneens hameren op performantie. ‘Zonder concrete informatie neemt de onrust bij verenigingen alleen maar toe.’
Bron: De Standaard, 13 augustus, p.8