U bent hier
Gelijk aan Vlaams Belang? “Nee, want N-VA volgt de regels”

Na de migratiecampagne van N-VA oppert PS-boegbeeld Paul Magnette een cordon sanitaire rond de partij, want er is geen verschil meer met Vlaams Belang. Loopt het migratiebeleid van N-VA en Vlaams Belang echt over hetzelfde spoor?
Hoe N-VA over immigratie denkt, leest u in het boek van Theo Francken. De staatssecretaris loopt warm voor het Australische migratiemodel. Dat is vrij hard, omdat Australië haar grenzen stevig afschermt. Het eiland neemt wel vluchtelingen op, maar op zijn voorwaarden. Zo ziet Francken het voor Europa. “Wij willen dat migratie op een gecontroleerde manier verloopt”, zegt partijgenoot Mathias Diependaele. “En daarbij kijken we ook naar wat onze samenleving nodig heeft.”
N-VA gelooft in arbeidsmigratie, naar Canadees voorbeeld. “Als bepaalde knelpuntberoepen niet ingevuld raken, kunnen we naar het buitenland kijken.” De partij gaat er prat op dat ze niet tegen immigratie is. Toen de ‘Washington Post’ Francken bestempelde als een ‘anti-immigratiehardliner’, noemde hij dat een foute, valse belediging. De partij koppelt daar een inclusief integratieverhaal aan. “Wie hier aankomt, willen we opnemen in onze ploeg. Daar horen rechten en plichten bij”, aldus Diependaele. Bart De Wever vindt wél dat Vlaanderen haar basiswaarden moet verkondigen als Leitkultur. Maar afdwingen heeft geen effect, meent hij.
Vlaams Belang pleit daarentegen voor een complete migratiestop van migranten uit islamitische landen. “Een Fransman mag hier nog altijd komen wonen”, zegt de woordvoerder, “maar voor moslims is het saturatiepunt bereikt.”
Sciencefiction
Politicoloog Bart Maddens (KULeuven) noemt dat het wezenlijke verschil tussen N-VA en Vlaams Belang. “N-VA is niet tegen migratie, maar de instroom moet gecontroleerd zijn en migranten moeten zich integreren. Vlaams Belang gelooft eigenlijk niet in integratie, omdat de culturele verschillen te groot zijn.” Een ander fundamenteel verschil is dat N-VA zich profileert als een verantwoordelijke beleidspartij die de wetten respecteert. Theo Francken noemt de VB-voorstellen “politieke sciencefiction”. “N-VA respecteert de Europese en internationale richtlijnen”, zegt Maddens. “Dat speelt mee in de discussie over het VN-migratiepact. Peter De Roover zei al: als we dat pact onderschrijven, willen we het respecteren. Vlaams Belang trekt zich niets aan van die regels en kan daarom de gaspedaal diep indrukken. Het VB kan roepen: wij willen nooit islamscholen. N-VA is daar ook geen voorstander van. Maar in ons land geldt vrijheid van onderwijs en N-VA respecteert dat.”
Subtieler
Dat wil niet zeggen dat N-VA nooit op dat anti-islamgevoel inspeelt. “Maar als ze het doet, doet ze het op een subtiele manier. Denk maar aan het verwijt dat CD&V een islampartij is, of de aanval op de dialoogschool van de topman van het katholieke onderwijsnet”, zegt Bart Maddens. “Maar de partijlijn blijft dat moslims goede Vlamingen kunnen zijn. Geert Bourgeois is daar de grote uitdrager van.”
Het betekent evenmin dat N-VA en Vlaams Belang het vaak oneens zijn. Integendeel. Het VN-migratiepact is een actueel voorbeeld. Maar Theo Francken gaf in een debat met Tom Van Grieken zelfs al toe: “Ik lees jullie teksten, ik lees jullie programma, ik probeer er ook inspiratie uit te halen. Ik kijk wat gaat en wat niet gaat.” N-VA liet zich bewust of onbewust bezielen door het gecontesteerde 70-puntenplan. Sociale huisvesting voor eigen volk eerst, bijvoorbeeld. Het is te zeggen: sinds 1 november moeten huurders van een sociale woning kunnen aantonen dat ze Nederlands kennen. Ook het afschaffen van de dubbele nationaliteit, waar Zuhal Demir een lans voor breekt, staat in dat plan.
Scheiding in fatsoen
En dan zijn er nog de uitspraken en de toon. Daarin balanceert N-VA, Theo Francken op kop, soms echt op het randje. Denk aan de tweet van Francken die het Maximiliaanpark ging “opkuisen”. Of aan de tweet van N-VA-secretaris Louis Ide, die de moord op een Franse priester linkte aan het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel en in één adem ook Wouter Beke (CD&V) viseerde.
Paul Magnette vindt dat N-VA na haar campagne dinsdag werd ontmaskerd. Hij was niet alleen. Maar voor veel N-VA’ers konden de pamfletten niet door de beugel. De beelden werden verwijderd en Bart De Wever himself sloeg mea culpa. “Een fout”, heette het. “Een blunder.” Vlaams Belang pikte de campagne na de verontwaardiging op. Leuke gimmick, maar Tom Van Grieken zag er dus geen graten in. Ook over fatsoen loopt er nog steeds een scheidingslijn.
Bron: Het Laatste Nieuws, Vr. 07 Dec. 2018, Pagina 4