U bent hier
Iedereen moet kleur bekennen over onverdoofd slachten

“We weten nog niet hoe we gaan stemmen.” Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, wil niet vooruitlopen op het voorstel van zijn collega Hermes Sanctorum. Over twee weken dient Sanctorum een voorstel van decreet in bij de commissie Leefmilieu en Dierenwelzijn van het parlement. Daarin vraagt hij een totaalverbod op onverdoofd slachten in te voeren. Op dat moment kunnen de partijen niet anders dan voor of tegen stemmen, want elk voorstel van decreet moet in het Vlaams Parlement behandeld worden.
Voor N-VA is dat een netelige kwestie. De partij is absoluut voorstander van een totaalverbod, maar tegelijk wil ze haar coalitiepartner CD&V niet voor het hoofd stoten. De christendemocraten willen liever op zoek naar een tussenoplossing. Daarbij zou het dierenleed worden verminderd, maar zou het slachten nog steeds onverdoofd gebeuren, zoals veel moslims dat willen doen bij het Offerfeest.
Het is een gevoelige en geladen discussie tussen CD&V en N-VA. Net daarom is het tot nu toe ook nooit tot een stemming gekomen. Het dossier dreigt voor spanningen te zorgen binnen de meerderheid.
Voor de zomer heeft Sanctorum, die toen nog lid was van Groen, om die reden onder druk van zijn partij een voorstel ingetrokken. Nu hoeft hij zich als onafhankelijke niets meer aan te trekken van partijpolitieke strategieën. “We zijn al twintig jaar aan het discussiëren over deze kwestie”, zegt hij. “Nu is het moment om ervoor te gaan.”
Sanctorum wil niet wachten tot de bemiddelaar, aangesteld door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), klaar is met zijn aanbevelingen. Die bemiddelaar is Piet Vanthemsche, ex-voorzitter van de Boerenbond. “Maar zijn deadline is pas volgende zomer”, aldus Sanctorum. “Als we pas daarna nog een wetgeving in gang moeten steken, lopen we het risico dat een volgende regering een verbod alsnog terugdraait.”
N-VA daarentegen wil wel wachten tot Vanthemsche klaar is, zoals afgesproken met CD&V. “Waarom hebben we Vanthemsche anders aangesteld”, zegt N-VA-fractieleider Diependaele. “Het zou strategisch niet verstandig zijn om onze kans nu te verkijken. Wij blijven als partij 100 procent voor een totaalverbod. Maar wij willen scoren op resultaten, niet op een stemming die geen zin heeft, want daar is nu geen meerderheid voor.”
Al zullen zijn partijgenoten in de commissie Leefmilieu en Dierenwelzijn over twee weken niet anders kunnen dan kleur bekennen.
Bron: Het Nieuwsblad, Di. 11 Okt. 2016, Pagina 8