Investeringen duwen Vlaamse begroting 2014 verder in het rood

Door Matthias Diependaele op 22 januari 2015, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting

De Vlaamse begroting gaat in 2014 voor 563,4 miljoen euro in het rood. Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf eind dit jaar nog groen licht voor 193 miljoen eenmalige uitgaven.

'Geert, kom naar huis, want er gebeuren hier rare dingen.' Met een kwinkslag verwijzend naar Vlaams minister-president Geert Bourgeois die in Davos zit, riep N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele gisteren Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) op het matje. Deze week heerste immers onduidelijkheid over het Vlaamse begrotingstekort in 2014.

Terwijl maandag nog sprake was van een Vlaams tekort van 800 miljoen, bleek dat gisteren 'slechts' 563,4 miljoen te bedragen. Verschillende oorzaken liggen aan de basis van het tekort: de tegenvallende economische groei en de lage inflatie, het verstrengde Europese begrotingstoezicht en enkele lagere federale doorstortingen. Maar het tekort hangt ook samen met het verkiezingsjaar 2014, waarbij Annemie Turtelboom de fakkel overnam van de vorige minister van Begroting, Philippe Muyters (N-VA). Turtelboom koos ervoor nog een reeks uitgaven in 2014 te doen, ook al wist ze dat het tekort daardoor zou oplopen.

Concreet gaat het bijvoorbeeld over de kosten voor de nieuwe sluis in Terneuzen, de dading voor de Antwerpse Oosterweelverbinding en de aankoop van een gebouw. 'Een ding is voor deze Vlaamse regering geen optie: op een bepaald moment bepaalde investeringen niet uitvoeren', zei Turtelboom gisteren in het Vlaams Parlement. 'Ook al duwt een betere uitvoering van de investeringen onze begroting iets meer in het rood.'

Turtelboom vaart een andere koers dan haar voorganger. Muyters reserveerde traditioneel een relatief groot bedrag in de begroting dat uiteindelijk niet werd uitgegeven. Open VLD wijst die 'typisch Belgische oplossing' af. 'Dat is toch een absurde manier van begroten? Alsof je je vrouw 200 euro geeft om te gaan winkelen, maar haar zegt dat ze maar 150 euro mag uitgeven.'

Bij de N-VA wordt die beslissing van Turtelboom niet in dank afgenomen, want ze plaatst onrechtstreeks een smet op het blazoen van Muyters. Die laatste benadrukte gisteren dat hij zijn huiswerk had gedaan door vier jaar op rij een begroting in evenwicht in te dienen en ook in het verkiezingsjaar 2014 voorzichtig te begroten.

De oppositie hekelt vooral dat de Vlaamse regering 'opeens' het begrotingstekort ontdekt. 'Net voor de kerstvakantie moeten de ministers al geweten hebben dat er een zwaar tekort zou opduiken', zegt Vlaams fractievoorzitter Björn Rzoska (Groen). 'Toch heeft men staalhard het parlement voorgelogen en legde men een budget neer met een overschot. Dat heet schuldige voorkennis.' Ook Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a) benadrukt dat het Rekenhof maanden geleden al op de problemen wees. 'In plaats van kort op de bal te spelen en werk te maken van oplossingen, koos deze regering ervoor te laten betijen.'

Het uiteindelijke tekort van 2014 zal in de Vlaamse schuld worden opgenomen. Dat een reeks eenmalige investeringen in 2014 is geboekt, is overigens goed nieuws voor de begroting van dit jaar. Of en hoeveel bij de begrotingscontrole voor 2015 extra moet worden bespaard, wil Turtelboom in afwachting van de cijfers van het Planbureau nog niet kwijt.

 

Bron: De Tijd, Do. 22 Jan. 2015, Pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is