U bent hier
Koloniën van Weldadigheid zien kans op behalen Werelderfgoedstatus in 2020

Na een intensief samenwerkingstraject met ICOMOS in 2018-2019, wordt het herwerkte nominatiedossier van de Koloniën van Weldadigheid door de Vlaamse Overheid voorgedragen om ingeschreven te worden op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vlaams minister Mathias Diependaele (onroerend erfgoed) maakte dit nieuws in aanwezigheid van zijn Nederlandse collega minister Ingrid Van Engelshoven vandaag in Wortel bekend. Beide bewindspersonen onthulden samen met gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe en gedeputeerden Jan De Haes en Kathleen Helsen van de provincie Antwerpen het nieuwe nominatiedossier voor de pers. Het dossier zal begin juli op het Werelderfgoedcomité in Fuzhou (China) beoordeeld worden.
“De Koloniën van Weldadigheid getuigen van een uitzonderlijk, landelijk en door de Verlichting geïnspireerd experiment van sociale hervorming. De Koloniën stelden een model van social engineering, gebaseerd op ‘productieve arbeid’, met als doel het transformeren van arme mensen in ‘ijverige’ burgers en onbeschaafd ‘braakliggend’ naar productief land” zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
Nederlands minister Van Engelshoven vult haar collega aan “De Koloniën van Weldadigheid maken een bijzondere periode uit de geschiedenis zichtbaar. De Koloniën van Weldadigheid zijn een plek op de Werelderfgoedlijst waard.”