Kruispunt “Den Os” volgend jaar al veiliger

Door Matthias Diependaele op 25 april 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Het gevaarlijke kruispunt “Den Os” (N415 met de N454) in Sint-Blasius-Boekel wordt volgend jaar al verkeersveiliger gemaakt in kader van de heraanleg van de Zottegemsesteenweg. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten na bevraging van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Op middellange termijn komt er een rotonde.

Kruispunt “Den Os” heeft al langer een slechte naam door de verschillende ongevallen die er plaatsvonden. De N454 (Boekelbaan/Zottegemsesteenweg) moet er voorrang verlenen aan de N415 (Zuidlaan/Hooglaan). Deze voorrangsregeling wordt duidelijk gemaakt door de nodige verkeersborden en knipperlichten, maar in het verleden vonden er toch een aantal (zware) ongevallen plaats.

Volgens de ongevallengegevens die de gemeente Zwalm overmaakte aan het Agentschap Wegen en Verkeer gebeuren er voornamelijk ongevallen door het negeren van de voorrang komende uit de richting Zottegem en in mindere mate komende uit de richting Sint-Blasius-Boekel. AWV concludeert verder dat de personen die de ongevallen veroorzaken afkomstig zijn uit de directe omgeving. We kunnen dus vermoeden dat deze ongevallen het gevolg zijn van het bewust negeren van de voorrangsregels of het foutief inschatten van de oversteekbaarheid.

Gemeenteraadslid Louis Ide (N-VA) maande eerder de gemeente al aan om deze belangrijke informatie snel over te maken aan het agentschap zodat men ermee aan de slag kon. “We weten nu dat het probleem zich vooral situeert op de aansluiting van de Zottegemsesteenweg met de N415. Volgend jaar wordt de Zottegemsesteenweg volledig heraangelegd. Ik ben dan ook opgetogen dat AWV bevestigt dat de aansluiting in één beweging met die werken compacter en haakser zal worden gemaakt“, zegt Ide.

Onderzoek geeft aan dat een rotonde op de middellange termijn de veiligheid van het kruispunt zal kunnen verhogen. “Een rotonde waar de snelheid op de vier takken drastisch wordt gereduceerd, zou de oorzaak van de ongevallen voor een groot deel kunnen wegnemen. Al is een rotonde natuurlijk ook nooit 100% ongevalvrij. Minister Weyts bevestigde in zijn antwoord aan mij dat een oplossing met een rotonde op middellange termijn verder wordt uitgewerkt. Met deze beslissing komt een einde aan de vele jaren van speculaties. Het is dan ook een belangrijke stap om onze regio verkeersveiliger te maken”, besluit Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is