U bent hier
Matthias Diependaele geeft bloed en roept Vlamingen op hetzelfde te doen: “Geef bloed, want het is nodig!”

Vlaams minister Matthias Diependaele ging vandaag bloed doneren en roept zoveel mogelijk Vlamingen op om hetzelfde te doen. “Het Rode Kruis merkt al weken een serieuze daling in het aantal bloedgiften”, licht minister Diependaele toe. “In Oost- en West-Vlaanderen zijn er bijvoorbeeld 13 procent minder donoren dan in normale tijden. Als deze trend aanhoudt, komt de bloedvoorraad zwaar onder druk te staan. Daarom wil ik oproepen om ook in deze onzekere coronatijden bloed of plasma te doneren.”
Rode Kruis zorgt voor veilig doneren
In de provincies Oost- en West-Vlaanderen vindt 13 procent minder donoren zijn weg naar de donorcentra of de mobiele bloedinzamelingen. Dat maakt dat de bloedvoorraad zwaar onder druk komt te staan, zegt Diependaele. “Ik begrijp dat mensen misschien wat meer twijfelen nu in deze onzekere coronatijden. Maar dat is echt niet nodig. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat alles veilig verloopt. Zo gelden uiteraard de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen en wordt er gevraagd om een afspraak te maken om te vermijden dat er te veel volk op hetzelfde tijdstip komt.”
Bloedvoorraden zeer laag tot kritiek
Voor sommige bloedgroepen is de voorraad ondertussen zeer laag (A+, A- en AB-) of zelfs kritiek (O- en B-). Minister Diependaele: “Iedereen kan de actuele voorraad van zijn bloedgroep steeds checken op de website van het Rode Kruis. Zelf heb ik net als 34 procent van onze landgenoten bloedgroep A+. Toen ik zag dat deze voorraad zeer laag stond, gaf dat nog een extra duwtje in de rug om toch te gaan doneren vandaag.”
Laat een afspraak maken geen drempel zijn
Het enige wat dus anders is dan anders, is dat mensen een afspraak moeten maken via de website van het Rode Kruis. Net die extra stap blijkt voor veel donoren een grote drempel, blijkt uit een enquête van het Rode Kruis. Nochtans is het een kleine moeite, weet Matthias Diependaele. “Die afspraak maken is – net als een bloedafname trouwens – zo gebeurd! Vlamingen worden vaak gepercipieerd als “ondernemend” en “sympathiek”. En welke twee woorden omschrijven nu beter een bloedgift? Geen excuses dus: ik draag vandaag alvast mijn druppeltje bij, en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hetzelfde doen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende bloed is voor iedereen die het nodig heeft.”