U bent hier
N-VA breekt lans voor CNG

Deze week vindt de Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen plaats. Naar aanleiding daarvan ondervroeg Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele minister van Energie Tommelein (Open VLD) over de stimulatie van vervoer op aardgas. N-VA ziet in deze transitiebrandstof milieuwinsten op korte termijn én een springplank voor zero-emissie transport op lange termijn.
Milieuvriendelijke voertuigen zijn aan een opmars bezig, maar in Vlaanderen verloopt dit nog aan een zeer bescheiden tempo. De Vlaamse regering maakt via het “Clean Power for Transport”-plan versneld werk van de introductie van groenere wagens. Drie technologieën bieden zich daarvoor vandaag aan: batterij-elektrische voertuigen en auto’s op waterstof en aardgas (CNG – compressed natural gas). Elk heeft zijn eigen gekende voor- en nadelen. Het CPfT-actieplan zet vooral in op elektrische voertuigen met de zero-emissiepremie en de uitrol van duizenden laadpalen.
De stap naar zero-emissie is uiteraard het uiteindelijke doel. Maar het zal nog een hele inspanning vergen om de batterijvoertuigen op een vergelijkbaar prijs- en gebruiksniveau te krijgen van de bestaande wagens. “Daarom bracht ik rijden op aardgas onder de aandacht. Dat is nog steeds een fossiele brandstof, maar beduidend milieuvriendelijker dan de traditionele brandstoffen. Op korte termijn kunnen we hier milieuwinsten boeken: de infrastructuur is aanwezig en de wagens zijn op de markt. Die verschillen nauwelijks van prijs en gebruiksgemak voor de consument. Zeker ons zwaarder vervoer kan op die manier veel groener verlopen”, schetst Matthias Diependaele.
Aardgas kan nog verder vergroend worden door het te mengen met gassen als biomethaan, biogas en groengas. Vlaanderen zou hier optimaal van kunnen profiteren door haar dens netwerk van aardgasleidingen. Diependaele ziet in aardgas een ideale transitiebrandstof, maar meteen ook een opstap naar zero-emissie vervoer op lange termijn:
“In het verleden heb ik me al dikwijls uitgesproken voor de veelbelovende waterstoftechnologie. De uitrol van de technologie staat echter nog in de kinderschoenen. Minister Tommelein liet in zijn reactie weten dat het relatief eenvoudig is om later de CNG-infrastructuur om te bouwen naar waterstoftankstations. Een extra argument dus om onze schouders daaronder te zetten”, aldus Diependaele.
Momenteel worden CNG-voertuigen fiscaal aangemoedigd door ze vrij te stellen van BIV en jaarlijkse verkeersbelasting tot 2020. Maar binnen het CPfT-actieplan wordt vooral uitgegaan van een ‘spontane’ marktevolutie rond aardgas. “We vroegen de minister om zaken als thuisladen te bekijken. Dat kan als je woning is aangesloten op het aardgasnet, maar de regelgeving ontbreekt nog. Ook om bio-en groengas meer ingang te doen vinden, moeten we nog een tandje bijsteken”, besluit Diependaele.