U bent hier
N-VA-fractieleider Diependaele: 'Geen inschrijvingsgeld boven 1.000 euro'
N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zegt niet te zullen aanvaarden dat de 'democratische toegang' tot het hoger onderwijs wordt beperkt. 'De cijfers van boven de 1.000 euro die worden geciteerd in de media, zullen niet worden toegelaten', zegt hij. 'We willen ook het onderscheid behouden tussen de gewone tarieven en de tarieven voor bijna-beurs- en beursstudenten.'
Diependaele licht daarmee een tip van de sluier over de plannen die de nieuwe Vlaamse regering heeft met het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs. Er was al sprake van sommen tot 1.500 euro, terwijl het inschrijvingsgeld vandaag maximaal 610 euro bedraagt.
Dit weekend voerden studenten nog actie voor het Vlaams Parlement om tegen de plannen te protesteren. Maar volgens Diependaele zal zijn partij niet toestaan dat het inschrijvingsgeld zo hoog opgetrokken wordt. Waarmee hij tegelijk aangeeft dat een verhoging tot 1.000 euro wel tot de mogelijkheden behoort.
In de Vlaamse meerderheid wordt daarvoor verwezen naar enkele verklaringen van Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de Oeso en voormalig kabinetschef van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A). Die liet in een tweet weten dat het huidige lage inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs sociaal onrechtvaardig is. omdat het omgekeerd herverdelend werkt.
Van Damme zalft niet alleen, hij slaat ook. 'Het beste stelsel is hoger inschrijvingsgeld voor wie het kan betalen én substantieel hogere studiebeurzen, niet alleen voor de laagste inkomens', vindt hij. Van Damme waarschuwt zelfs. 'De doelstelling - de groei van studenten in het hoger onderwijs afremmen - is volstrekt nefast. België is nu al bij de traagste groeiers in het hoger onderwijs.'
Bron: De Standaard, 28 juli 2014, p.5