U bent hier
N-VA: 'Halveer provinciale partijdotaties'

N-VA wil de partijfinanciering op provinciaal niveau fors terugdringen. Alle partijen, meerderheid en oppositie, steunen het voorstel, dat een besparing van twee miljoen euro zou betekenen.
De redenering is simpel: "De regering heeft net beslist om het aantal provincieraadsleden met de helft te verminderen", zegt Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement. "Dan is het ook logisch dat de voorziene partijfinanciering gehalveerd wordt." Dat geld is oorspronkelijk bedoeld om de verkozenen te ondersteunen, maar wordt vaak ook voor andere doeleinden gebruikt.
Het voorstel komt er een week nadat er ophef was ontstaan over het uitgavenplafond bij de lokale verkiezingen. Onder impuls van N-VA-minister Liesbeth Homans besliste de Vlaamse regering dat de partijen meer zouden mogen spenderen tijdens de kiescampagne. Daartegenover staat dat de sperperiode - de periode waarin de uitgaven worden gecontroleerd - wordt verlengd. Ook bleef de dotatie gelijk. De oppositie vond dit ongehoord: in tijden dat je de bevolking laat besparen, geef je aan de politici de mogelijkheid om net méér uit te geven.
N-VA plaatst deze besparing daar nu tegenover. De partijen die in de provincieraad zetelen, krijgen in totaal 4 miljoen euro per jaar aan werkingsmiddelen in Vlaanderen. Daar zou nu 2 miljoen vanaf gaan. Geen klein bedrag, maar om de zaken in perspectief te zetten: in totaal loopt de partijfinanciering in ons land op tot 70 miljoen euro, volgens de meest voorzichtige schattingen. De bedragen die in het federaal en Vlaams Parlement worden uitgedeeld, zijn veel groter.
'Logica zelve'
Zowat elke partij, meerderheid en oppositie, reageert positief op dit voorstel. "Dit lijkt me de logica zelve", zegt Groen-fractieleider Bjorn Rzoska. Zijn sp.a-collega Joris Vandenbroucke: "Onze voorzitter John Crombez heeft vorige week nog gepleit voor lagere dotaties. Goed dat N-VA dat ook vindt." Ook Koen Van den Heuvel van meerderheidspartij CD&V volgt. "In de provincie Antwerpen zijn we daar al mee bezig. We bouwen er sinds 2013 de dotatie per jaar al met 3 procent af."
Hoewel het voorstel werd gelanceerd in het Vlaams Parlement, komt het aan de provinciebesturen zelf toe om te beslissen over hun dotatie. Nu druk van bovenaf gezet is, kunnen ze niet anders dan mee te stappen in dit voorstel.
Bron: De Morgen, Do. 16 Jun. 2016, Pagina 6