U bent hier
N-VA legt politiezone Vlaamse Ardennen op tafel

Maarkedals burgemeester Joris Nachtergaele en kandidaat-burgemeester in Zottegem Matthias Diependaele (beiden N-VA) leggen een opmerkelijk voorstel op tafel. Ze pleiten voor een ééngemaakte politiezone “Vlaamse Ardennen” waar vandaag nog vier zones voor 13 gemeenten zijn. “Een schaalvergroting met vele voordelen”, zeggen Diependaele en Nachtergaele.
Enige tijd geleden lanceerde Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een wetenschappelijke onderzoeksopdracht om na te gaan in welke mate binnen de politiezones bereidheid bestaat om in een vorm van schaalvergroting te treden met aangrenzende politiezones.
De gemeenten Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Zingem horen momenteel tot de politiezone Vlaamse Ardennen, terwijl Brakel, Horebeke, Maarkedal en Zwalm tot de zone Brakel behoren. Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem vormen dan weer de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Ronse vormt op zichzelf een zone. N-VA ziet heil in een fusie van deze vier zones tot een ééngemaakte zone “Vlaamse Ardennen”.
“Die zone zou zo’n 522,4 km² beslagen en instaan voor net geen 170.000 inwoners”, zegt Matthias Diependaele. Hij verwijst naar gelijkaardige politiezones met meerdere gemeenten. “Daar zien we dat dergelijke grote zone op het terrein gunstige resultaten laat zien. In de Vlaamse Ardennen zouden we komen tot een zone met een begroting van ruim 30 miljoen euro en meer dan 300 politiemensen. Door gemeenschappelijke aankopen, gedeelde steuntaken en infrastructuur kunnen de overheadkosten naar beneden en de efficiëntie worden verhoogd.”
Burgemeester Joris Nachtergaele ziet heel wat voordelen van de schaalvergroting: “Een dergelijke schaalvergroting heeft een pak positieve effecten die direct zichtbaar en voelbaar zullen zijn. Denken we maar aan betere aanrijtijden en dus snellere interventies. In het weekend is in onze zone Brakel maar één patrouille op de baan. Als die bezig is met een interventie in Zwalm, dan duurt het minstens 20 minuten alvorens die ter plaatse zijn. Dat is onaanvaardbaar. Ook laat een dergelijke structuur toe te specialiseren en professionaliseren, bv. op vlak van recherche of bij de verkeersdiensten. Gedeelde kennis en materiaal kan op die manier ook beter ten dienste staan van veel meer mensen”.
De nieuwe politiezone zou eveneens samenvallen met de hulpverleningszone “Vlaamse Ardennen” van de brandweer wat de nodige synergiën met zich mee brengt in het geval van grote interventies. Als de fusiezone concreet op tafel komt te liggen, staan de huidige gemeentelijke bijdrages aan de zones opnieuw ter discussie. In het gunstigste geval weet de fusiezone meer middelen aan te trekken aangezien sommige gemeenten nu significant lager bijdragen aan hun zone.
Nachtergaele en Diependaele beseffen dat er nog veel water naar de zee moet vloeien vooraleer de zone werkelijkheid wordt. “We zijn niet blind voor de politieke implicaties. Maar vanuit de N-VA-afdelingen van de betrokken gemeenten willen we hiervoor duidelijk een lans breken en nemen we dit idee op in de verkiezingsprogramma’s en bestuursovereenkomsten waar N-VA mee in de meerderheid zit. Na 14 oktober komt het dus op tafel!”, besluiten de heren.