Niet in commissie? Minder loon

Door Matthias Diependaele op 15 april 2019, over deze onderwerpen: Democratie, Vlaams Parlement

Er groeit een consensus om leden van het Vlaams Parlement minder loon te geven als ze wegblijven uit de commissie­vergaderingen.

‘Ik was beschaamd toen ik als parlementsvoorzitter tijdens een rondleiding de commissie Economie binnenstapte’, vertelde Jan Peumans (N-VA) zaterdag in Het Nieuwsblad. ‘Er waren drie professoren uitgenodigd om toelichting te komen geven, en van de vijftien commissieleden waren er welgeteld drie aanwezig. Hetzelfde met de klimaatcommissie. Iedereen wilde erbij zijn, maar na drie vergaderingen zat ik daar nog met vijf man, van wie er drie - toek, toek, toek - op hun scherm bezig waren. Op die manier ondergraven de volksvertegenwoordigers het democratische spel.’

Peumans spaarde zijn kritiek op de parlementsleden niet: iPads en iPhones kapen de aandacht in het halfrond en uit de commissies - waar het inhoudelijke werk gebeurt - blijven ze weg.

De oppositiepartijen SP.A en Groen stelden daarom voor de parlementaire wedde te koppelen aan een aanwezigheid in de commissievergaderingen. Nu is er alleen loonverlies als de parlementsleden wegblijven van de plenaire stemming op woensdag.

Het federale parlement heeft al zo’n regeling, die ingaat na de volgende verkiezingen. Kamerleden die minder dan 80 procent van de commissievergaderingen bijwonen, verliezen een gedeelte van hun loon. Dat kan oplopen tot 60 procent, voor wie minder dan de helft van de tijd aanwezig is.

’Het zou goed zijn dat ook in het Vlaams Parlement in te voeren’, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska, daarin gesteund door zijn SP.A-collega Joris Vandenbroucke. Bij de meerderheidspartijen is ook CD&V voorstander. ‘Al moeten we eerst onderzoeken of het inderdaad zo’n probleem is’, zegt Peter Van Rompuy.

Ook de N-VA is principieel voor een koppeling tussen loon en aanwezigheid. ‘Al moeten we bekijken of dat praktisch haalbaar is’, zegt Matthias Diependaele. ‘Wat met een commissievergadering waar meerdere onderwerpen aan bod komen? Een parlementslid moet toch niet blijven voor de onderwerpen waarmee hij niks te maken heeft?

 

Bron: De Standaard* - 15 Apr. 2019, Pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is