Nieuwe Vlaamse kennisbedrijfjes dankzij SOFI-fonds

Door Matthias Diependaele op 17 september 2015, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie, Ondernemen

Het SOFI-fonds weet tot op heden 15 spin-off financieringen te realiseren voor een totaalbedrag van 8,7 miljoen euro. Daardoor zagen sinds de oprichting van het fonds 15 nieuwe hoogtechnologische kennisbedrijfjes het levenslicht. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) na bevraging van Vlaams minister voor Economie & Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

 

Het Spin-off Financieringsinstrument (SOFI) ging in 2011 met 10 miljoen euro van start met als doel te investeren in spin-offbedrijven van de vier Vlaamse strategische onderzoekscentra: VIB (biotechnologie), Imec (nanotechnologie), iMinds (ICT en digitale media) en Vito (energie en duurzaamheid). Sinds de opstart heeft het fonds de oprichting van 15 nieuwe bedrijfjes mogelijk gemaakt, terwijl 18 projecten konden rekenen op kleinere startbedragen (incubatieleningen). Dankzij deze inspanningen wisten deze bedrijven in totaal net geen 20 miljoen euro aan kapitaal op te halen.  SOFI is dus een hefboom om bijkomend kapitaal op te halen voor de spin-off’s.

De onderzoekscentra in Vlaanderen behoren tot de wereldtop. De Vlaamse overheid wil dat de meer dan 4000 onderzoekers aan de SOC’s hun ideeën maximaal kunnen vertalen in innovatief ondernemerschap. De toegekende spin-off financieringen werpen duidelijk hun vruchten af”, stelt Matthias Diependaele.

 

Spin-offs

Concreet zagen hoogtechnologische start-ups AgroSavfe, Ontoforce, Pepric, Q-Biologicals, Track4C, Viloc, Exia, Graphine, Luceda, ConFo Therapeutics, GlobalYeastBelgium en Neoscores het levenslicht. Zij zijn actief binnen hoogtechnologische (niche)sectoren als biotechnologie, nanotechnologie, big data-verwerking, container-tracking, 3D-visualisatie, gaming,…

Het fonds investeert door een participatie te nemen in het bedrijf of door achtergestelde leningen te verstrekken. Zo bedraagt het aantal afgesloten incubatieleningen tot op heden 18 voor een totaal bedrag van 900.000 euro.  In 2011 werd 10 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in spin-offs van de 4 strategische onderzoekscentra. In 2013 werden de toegezegde middelen opgetrokken naar 20 miljoen euro. Het ging om bijkomend risicokapitaal voor innovatieve ontwikkelingen aan de universiteiten en hogescholen (“SOFI2”).

 

Risico’s durven nemen

Tot hiertoe ging slechts één bedrijf (Camargus uit Diepenbeek) overkop. Posios uit Gent fusioneerde vorig jaar nog met het Canadese Lightspeed.  Een goed rapport dus voor de start-ups die het traditioneel moeilijk hebben om te overleven en door te groeien, mede dankzij de intensieve begeleiding en opvolging van Partipatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Risico is inherent aan innovatie. Maar de injecties van het fonds aan kleine beloftevolle ondernemingen leveren duidelijk een hefboomeffect op. Er is nu nog ruim 11 miljoen euro dat kan toegekend worden. Dat kan helpen om verder onze innovatieparadox te doorbreken”, weet Matthias Diependaele.

Tot slot gaf minister Muyters in zijn antwoord nog aan dat de Vlaamse regering een verdere mogelijke uitbreiding van de fondsen zal bekijken na een grondige evaluatie. “Een uitbreiding kan een meerwaarde betekenen, maar het is logisch dat we eerst moeten bekijken of we de werking nog kunnen verbeteren.”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is