U bent hier
Onenigheid over slimme meters

Zowel in de meerderheid als bij de oppositie komt kritiek op de invoering van slimme elektriciteitsmeters. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom wil dergelijke slimme meters bij elk Vlaams gezin.
Na een werkbezoek aan pionierland Italië liet Annemie Turtelboom (Open VLD) in De Tijd verstaan dat ze sterk wil inzetten op slimme meters om de stroomnetten intelligenter te maken. 'We moeten ook de keuze voor slimme meters maken', verklaarde ze in een gesprek met De Tijd. De Vlaamse minister van Energie bestelt een nieuwe studie en wil nog dit jaar een politieke beslissing over de uitrol nemen.
Matthias Diependaele, de fractieleider van coalitiepartner N-VA in het Vlaams Parlement, spreekt zich niet uit over de slimme meters zelf, maar is ontevreden over de aankondigingspolitiek van de minister. 'In het parlement had de minister gezegd dat ze wil wachten en dan lezen we in de krant haar aankondiging. Dit is een totaal misprijzen van het parlement', zegt Diependaele die parlementsvoorzitter Jan Peumans daarover zal aanspreken. Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid van de meerderheidspartij CD&V vindt dat Turtelboom te hard van stapel loopt. 'Dit is zeker nog niet beslist', zei hij aan Belga. 'Het regeerakkoord voorziet in een gefaseerde uitrol bij de groepen waarbij dat effectief nuttig is, zoals gezinnen met zonnepanelen.'
Turtelboom onderstreepte de voordelen van slimme meters. De facturatie kan sneller en correcter, de netbeheerders kunnen sneller inspelen op pannes en andere problemen op het stroomnet. En een slim stroomnet kan de aanleg van nieuwe kabels om extra groenestroomproducten aan te sluiten, beperken. De technologiefederatie Agoria steunt Turtelboom en wijst erop dat er dankzij slimme meters heel wat nieuwe diensten en innovatie zullen komen. 'Dat kan ook heel wat nieuwe jobs opleveren', zegt Agoria- directeur-generaal Wilson De Pril.
Ook bij het kostenplaatje hebben Bothuyne en de oppositiepartijen sp.a en Groen grote vraagtekens. 'De kostprijs kan oplopen tot 1,5 miljard euro, wat zou moeten doorgerekend worden aan de gezinnen', zegt Bothuyne. Hij wijst erop dat kosten-batenanalyses van een algemene uitrol negatief waren. 'Slechts een minderheid van de van de energieverbruikers plukt de vruchten van zo'n slimme meter,' zei sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke.
Bron: De Tijd, Vr. 12 Jun. 2015, Pagina 16