Open VLD breekt lans voor minimumbelasting bedrijven

Door Matthias Diependaele op 13 september 2016, over deze onderwerpen: Belastingen, Economie

De Vlaamse liberalen hopen met een minimumbelasting voor bedrijven een antwoord te bieden op de roep om de invoering van ‘rechtvaardige belastingen’.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten lanceerde het denkspoor van een minimumbelasting voor bedrijven gisteren in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Zo mengt ze zich in het debat over de hervorming van de vennootschapsbelasting. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legde vorige maand een plan op tafel om het belastingtarief voor bedrijven te verlagen van 33,99 naar 20 procent tegen het einde van de regeerperiode. Hij wil dat financieren door zo goed als alle aftrekken af te schaffen, inclusief de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen.

Maar Open VLD heeft een ander plan klaar om de vennootschapsbelasting te hervormen. Haar prioriteit is een verlaging van het tarief voor kmo’s tot 20 procent. Die kan betaald worden via de invoering van een minimumbelasting voor bedrijven.

De partij wil twee vliegen in één klap te slaan. Het belastingtarief voor kmo’s verlagen en een al te verregaande fiscale optimalisatie door multinationals tegengaan. ‘We moeten de fiscale realiteit dichter bij de economische realiteit brengen’, zegt Rutten. Nu is het vaak zo dat multinationals nauwelijks belastingen betalen dankzij de talrijke aftrekken in ons land. Een minimumbelasting kan dat vermijden. Een mogelijkheid is dat een ondergrens wordt ingesteld van 10 procent. Een andere optie is het Duitse systeem kopiëren. (zie inzet).

Tegelijk is Open VLD tegen de afschaffing van de notionele intrestaftrek. ‘Dat systeem heeft bedrijven sterker gemaakt. En niet alleen grote bedrijven gebruiken het, ook kmo’s’, zegt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. Volgens Rutten mag het systeem wel ‘on hold’ worden gezet, zodat het weer kan ingevoerd worden indien nodig.

Vanuit de N-VA weerklonk meteen kritiek op het plan van haar coalitiepartner. ‘N-VA pleit voor minimale belastingen. Open VLD voor minimumbelastingen. Een wereld van verschil’, tweette Matthias Diependaele. Zijn partijgenoot Johan Van Overtveldt is niet tegen een minimumbelasting. ‘We willen in de eerste plaats meer rechtvaardigheid voor onze kmo’s en tegelijk een vereenvoudiging van onze vennootschapsbelasting voor iedereen’, luidt het op zijn kabinet. Verder wijst de minister erop dat er voor zo’n voorstel eerst een consensus moet zijn op Europees niveau. ‘En die is er niet.’

In Europa woedt een debat over de invoering van zo’n minimumbelasting, maar het voorstel maakt weinig of geen kans omdat ieder EU-land vetorecht heeft over zo’n plan.

Maar de Vlaamse liberalen willen niet wachten op Europa. ‘We moeten het voortouw nemen’, zegt De Croo. ‘En tegelijk onze positie verdedigen in Europa.’

In eigen land wil Open VLD met haar pleidooi voor een minimumbelasting vragen naar de invoering van ‘rechtvaardige belastingen’ counteren. Zo is het bekend dat CD&V voorstander is van de invoering van een vermogenswinstbelasting. Een mogelijkheid die al op tafel heeft gelegen, is een meerwaardebelasting voor wie zijn bedrijf verkoopt.

Maar Rutten maakte al duidelijk daar geen voorstander van te zijn. ‘Dat is geen manier voor een eerlijkere verdeling van de lasten. Het is juist oneerlijk. Je bouwt uit het niets een eigen bedrijf uit en betaalt tegelijkertijd braaf belastingen. Na de verkoop staat daar opeens een overheid die zegt: nu moet je een derde afgeven. Dat kan niet’, verklaarde Rutten eerder deze maand.

 

Bron: De Tijd, Di. 13 Sep. 2016, Pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is