"Pestbelastingen en foute keuzes"

Door Matthias Diependaele op 25 september 2014, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting

Pestbelastingen. Zo noemt sp.a-voorzitter Bruno Tobback de maatregelen die Vlaams minister-president Geert Bourgeois aankondigde in zijn septemberverklaring.

"Onze kinderen zullen ons dankbaar zijn", repliceerde Matthias Diependaele(N-VA). Het debat in het Vlaams Parlement over de septemberverklaring van de regering-Bourgeois duurde de hele dag en was vooral in het begin erg fel. De sp.a uitte scherpe kritiek op maatregelen zoals de verhoging van de zorgpremie en het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs, de indexstop voor de kinderbijslag en de duurdere kinderopvang. "U maakt de foute maatschappelijke keuzes", zei Caroline Gennez. En haar nieuwe fractieleider John Crombez: "Dit is een mijlpaal: voor het eerst komt er minder welvaart voor heel wat Vlamingen.

U doet alsof uw regering de redder van Vlaanderen is, maar in feite vraagt u ons om het vertrouwen te geven aan een omgekeerde herverdeling."

Crombez noemde de regering "een huwelijk van N-VA en CD&V, De ene gelukkig, de andere getrouwd.

Een beetje van moeten, maar niet van harte. En met Open Vld als het bruidsmeisje dat niet mocht meedoen aan de voorbereidingen."

Maar de regering liet zich niet in een hoek duwen. "Uw betoog is populistisch", reageerde Geert Bourgeois.

"In uw eigen verkiezingsprogramma heb ik gelezen dat uw partij nog 1,3 miljard euro méér wilde besparen dan wij. U zou de overheid gewoon hebben opgedoekt."

"Er zijn op dit moment maar drie keuzes", aldus Bourgeois. "Meer belastingen, schulden maken of besparen.

Wij hebben voor het laatste gekozen. Onze begroting is een huzarenstukje in deze moeilijke tijden."

De regeringspartijen kregen het verwijt dat ze niet duidelijk genoeg zijn over de besparingen. "Alleen minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld, red.) geeft ons de cijfers waarnaar we hebben gevraagd", vond zowel sp.a als Groen.

Maar Matthias Diependaele, fractieleider van de N-VA, is optimistisch: "De mensen hebben vertrouwen in leiders die niet hun kop in het zand steken en die de waarheid vertellen. Onze kinderen zullen ons dankbaar zijn."

Björn Zroska (Groen) wil dat de middenveldorganisaties van de actie Hart boven hard spreekrecht krijgen in het Vlaams Parlement. "Wat heeft CD&V toch bezield om zo hard en diep te snijden in het sociale weefsel?" vroeg hij zich af. "U kent wellicht de uitdrukking 'elke kermis heeft zijn geseling'. Ik zie de geseling, maar de kermis zie ik niet."

Zroska had het ook over de financiering van nieuwe scholen en van Oosterweel. "Mevrouw Turtelboom, u zou zich moeten schamen. Vlak voor de verkiezingen zei u nog dat met uw partij in de regering Oosterweel er nooit zou komen."

Turtelboom reageerde bits: "Er zal geen enkele school méér worden gebouwd omdat u de populist uithangt."

Chris Janssens (VB) wees op het ontbreken van een communautair luik: "Waar wilt u naartoe met deze deelstaat? Daarover blijft het oorverdovend stil. Terwijl Schotland, Catalonië en andere regio's volop in beweging zijn, ligt Vlaanderen in een kunstmatige coma."

 

Gazet van Antwerpen, 25 september 2014, p.7

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is