Rekenfoutje van 600.000.000 euro

Door Matthias Diependaele op 8 juli 2015, over deze onderwerpen: Belastingen, Federale begroting, Vlaamse begroting, Zesde staatshervorming

Drie maanden geleden klonk het nog dat Vlaanderen door de staatshervorming 400 miljoen euro minder zou krijgen van de federale overheid, maar daar blijkt nu helemaal niets van aan te zijn. De financiële hocus pocus zorgt ervoor dat de Vlaamse begroting toch niet diep in het rood zakt.

'Onbehoorlijk bestuur', foeterde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) toen hij begin april plots te horen kreeg dat de federale regering zo'n 400 miljoen minder zou doorstorten aan Vlaanderen. Dat had te maken met de berekening van de personenbelasting, die de deelstaten sinds de zesde staatshervorming voor een deel krijgen uitbetaald. Bourgeois moest drie dragen later zijn begroting rond hebben en pakte voor het eerst sinds lang uit met een fors tekort (550 miljoen euro), terwijl een evenwicht net een van de speerpunten van de Vlaamse regering was.

In Brussel en Wallonië zette het nieuws nog meer kwaad bloed. Waals regeringsleider Paul Magnette (PS) weigerde gewoon rekening te houden met de budgettaire onheilstijding, tot razernij van premier Charles Michel (MR). Gisteren bleek echter doodleuk dat de heisa helemaal niet nodig was. Uit de herberekening die Vlaanderen en Wallonië eisten, blijkt nu dat de budgettaire schade voor de deelstaten een flink pak minder erg is. In plaats van 750 miljoen euro in totaal gaat het maar om 157 miljoen euro. Voor Vlaanderen valt de tegenvaller van 400 miljoen euro zelfs volledig weg. Voor Wallonië en Brussel valt de factuur 150 en 50 miljoen euro gunstiger uit.

 

'Verfijndere berekeningswijze'

Qué? Dat een herberekening op drie maanden tijd 600 miljoen euro verschil oplevert, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Maar volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het grote verschil te wijten aan de berekeningswijze die nu veel verfijnder was. Terwijl in eerste instantie maar 1 op de 200 belastingbrieven onder de loep werden genomen, waren er dat nu 1 op de 20. Of er nu zekerheid bestaat over de cijfers is een ander paar mouwen. In het najaar volgt immers een nieuwe berekening. Volledige zekerheid volgt pas volgend jaar wanneer de belastingbrieven ook echt verwerkt zijn.

Het verklaart de ingehouden euforie bij de deelstaten, al maakte Bourgeois wel een klein sprongetje. 'Met dit goede nieuws bestaat de kans dat we op het einde van het jaar toch nog dicht in de buurt van een begrotingsevenwicht eindigen.' Paul Magnette reageerde een pak cynischer. 'Goed nieuws dat de federale regering haar monumentale fout toegeeft', klonk het.

Voor de Vlaams-nationalisten is de cijferdans het zoveelste bewijs dat de staatshervorming niet deugt. 'De berekening van fiscale ontvangsten is enorm complex geworden door de zesde staatshervorming,' aldus Van Overtveldt. Dat vindt ook Vlaams fractieleider Matthias Diependaele. 'Niemand weet hoe alles in elkaar zit. En dat maakt het zeer, zeer moeilijk om een goed beleid te voeren.'

 

Bron: Het Nieuwsblad,Wo. 08 Jul. 2015, Pagina 9
 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is