Rekenhof kraakt innovatiestimulans van Vlaamse overheid af

Door Matthias Diependaele op 31 december 2015, over deze onderwerpen: Innovatie

Het doel van de Vlaamse overheid om innovatie meer te stimuleren via haar eigen aankopen, blijkt een flop. De Vlaamse regering bekijkt hoe ze het roer kan omgooien.

'De overheid koopt innovatie.' Onder dat motto wou de toenmalige Vlaamse regering in 2008 innovatie stimuleren. De overheid zou bij haar aanbestedingen meer aandacht hebben voor innovatieve projecten. Ze lanceerde meerdere opdrachten om creatieve oplossingen te vinden voor verschillende maatschappelijke uitdagingen (nood aan e-boeken, scholen van de toekomst). Bedrijven die met veelbelovende innovatieve ideeën reageerden, konden extra advies en budget krijgen, vooraleer de klassieke aanbestedingsprocedure werd opgestart. (zie hiernaast)

Zeven jaar later blijft er van de plannen van de Vlaamse regering niet veel over. Het Rekenhof wijst er in een doorlichting op dat slechts in vier gevallen de overheid effectief een innovatief project heeft aangekocht. 'De resultaten zijn onvoldoende', luidt het scherp.

De waakhond wijst erop dat de maatschappelijke en economische doelstellingen niet worden vervuld. 'De projecten betekenen evenmin een significante stimulans voor de Vlaamse economie', luidt het scherp.

De Vlaamse regering wou de innovatieve aankopen spreiden over alle bevoegdheden van Vlaanderen. Dat is volgens de waakhond op zich een goede zaak, maar er is niet bij elke bevoegdheid evenveel mogelijkheid of nood aan innovatie. 'De uitvoering van die doelstelling is niet geslaagd', besluit het Rekenhof.

Het project 'innovatief aanbesteden' heeft ongeveer 10 miljoen euro gekost. Daarbovenop komen nog de personeelskosten en de werkingsmiddelen van het innovatieagentschap IWT dat aan het project meewerkte.

Eerder kwam al vanuit de N-VA kritiek op het project. Vlaams N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele noemde het twee jaar geleden een 'zeer mager beestje'. De Vlaamse minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) verwijst in een reactie op het rapport naar zijn beleidsnota. Daarin staat dat het stimuleren van innovatie via overheidsbestellingen een potentieel belangrijk instrument blijft. Muyters belooft een ambitieus plan voor innovatief aankopen en aanbesteden en belooft daarbij rekening te houden 'met de ervaringen uit het verleden'.

Ook de oppositie wil het kind niet met het badwater weggooien. 'Als minister Muyters erin slaagt de kinderziektes aan te pakken, kan een innovatief aankoopbeleid van de Vlaamse overheid een mooie hefboom zijn voor de doorbraak van veelbelovende ontwikkelingen die moeilijk een markt vinden', zegt Vlaams fractievoorzitter Joris Vandenbroucke (sp.a).

 

Bron: De Tijd, Do. 31 Dec. 2015, Pagina 7

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is