U bent hier
Rutten zet hoog in op lagere Turteltaks

Het Vlaams Parlement legt vandaag de nieuwe Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) het vuur aan de schenen. Eén vraag staat centraal: gaat de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks, omlaag?
De Turteltaks werd ingevoerd door ex-minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) om de schulden voor de groenestroomsubsidies weg te werken, maar dient ook om andere vormen van hernieuwbare energie te financieren. Maandag trok de Vlaamse regering al de stekker uit de geplande biomassacentrale Bee in Gent.
Het was Open VLD die daarop aandrong, maar de regering nam die beslissing nog voor Tommelein de eed als minister had afgelegd. ‘Ik vind het niet erg gelijk te krijgen. De juiste beslissing is genomen’, reageerde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten gisteren.
Rutten heeft zo de eerste veldslag gewonnen. De tweede veldslag is de biomassacentrale Langerlo in het Limburgse Genk. Als de Vlaamse regering ook uit die centrale de stekker trekt, spaart ze meer dan 4 miljard euro aan steun uit. Rutten wil dat geld gebruiken om de Turteltaks verlagen. ‘Het is toch logisch dat we dat geld gebruiken om de energieheffing te verlagen?’, zei ze gisteren. ‘Ik ga die uitdaging graag aan.’
Daarmee plaatst ze de coalitiepartners in een lastige positie. De N-VA wil koste wat kost vermijden dat zij de zwartepiet voor de Turteltaks doorgespeeld krijgt. Ze is principieel dus bereid tot een verlaging van de heffing. Maar als de biomassacentrales niet doorgaan, is er geld nodig om te investeren in alternatieven om de opgelegde klimaatdoelstellingen te halen. Vlaanderen moet zijn aandeel hernieuwbare energie van Europa opkrikken van 5,9 procent in 2013 tot 10,5 procent in 2020.
’Je mag nooit uitsluiten een taks te verlagen’, zegt N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele. ‘Maar ik wil niet liegen tegen de mensen. Een paar maanden geleden waren we allemaal in de ban van het klimaatakkoord in Parijs en moesten we absoluut meer inzetten op hernieuwbare energie. Vinden we het nu opeens niet meer belangrijk onze beloofde inspanningen voor het klimaat te realiseren?’
Ook CD&V wijst erop dat het geld zal kosten om de klimaatdoelstellingen te halen. Fractievoorzitter Koen Van den Heuvel ziet wel ruimte om de energieheffing te ‘verbeteren’, bijvoorbeeld voor mensen met een elektrische verwarming of voor alleenstaanden.
De coalitiepartners leggen de bal terug in het kamp van Open VLD. ‘Blijkbaar hebben de liberalen een geheim plan waarbij er geld genoeg is voor eventuele schadeclaims, investeringen in het klimaat én een verlaging van de energieheffing. We zijn zeer benieuwd’, klinkt het sarcastisch.
De N-VA en CD&V bekijken de intrede van Tommelein op het Martelaarsplein met argwaan, nadat Rutten zich de afgelopen maanden steeds openlijker met het Vlaamse regeringsbeleid heeft gemoeid. Het is ook geen geheim dat Tommelein Open VLD in de Vlaamse regering zichtbaarder moet maken.
Bovendien heeft Tommelein kwaad bloed gezet door onterecht het vaderschap van de beslissing over Bee te claimen. De coalitiepartners zijn dan ook niet van plan hem vandaag een hand boven het hoofd te houden tegenover de oppositie. ‘Als hij beslissingen kan nemen nog voor hij minister is, mag hij ook zijn mannetje staan als hij de eed heeft afgelegd.’
Grote plannen zal Tommelein trouwens nog niet aankondigen. Hij spreekt als minister, niet als liberaal. Aankondigen moeten doorgesproken zijn met de regering, en dat is nog niet gebeurd.
Bron: De Tijd, Wo. 04 Mei 2016, Pagina 3