U bent hier
Sp.a wil Vlaamse begroting pas in 2018 in evenwicht
De sp.a vindt dat de Vlaamse regering pas tegen 2018 naar een begroting in evenwicht moet streven. "Dan zijn de lastenverhogingen voor jongeren, gezinnen en gepensioneerden niet nodig."
Zoals geweten wil de Vlaamse regering-Bourgeois al in 2015 haar begroting opnieuw in evenwicht hebben. Daarvoor nam ze voor 1,2 miljard euro aan maatregelen. Daarbij wordt vooral op de eigen werking bespaard. Maar er zijn ook lastenverhogingen zoals een hoger inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs, een minder gunstige woonbonus en de afschaffing van het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.Spreiden in de tijdDoor nu fors te besparen, kunnen volgens de sp.a zowel de Vlaamse regering als de lokale besturen te weinig investeren. De maatregelen ondermijnen ook het vertrouwen van de consumenten, waardoor ze minder gaan consumeren. Dat is allemaal slecht voor de economie en op termijn ook voor de Vlaamse overheidsfinanciën.Het alternatief van de sp.a is de begrotingsinspanningen meer spreiden in de tijd. Maar op zich zal dit niet volstaan. Ook dan zijn er maatregelen nodig. En ook hier pakt John Crombez, de fractieleider van de sp.a in het Vlaams Parlement, uit met alternatieven.
Alternatieven
Daarbij denkt hij zowel aan besparingen als aan alternatieve inkomsten zoals een betere belastinginning (+10 miljoen euro), een verplichting voor het vrachtverkeer om de Liefkenshoektunnel te gebruiken (+40 miljoen), het verminderen van de overheadkosten bij De Lijn (-10 miljoen) en een aan het inkomen gebonden zorgpremie (+25 miljoen). Zo komt hij aan 195 miljoen euro alternatieve besparingen en inkomsten in vervanging van de lastenverhogingen voor een bedrag van 192,5 miljoen euro. Matthias Diependaele, de fractieleider van de N-VA, liet meteen weten geen oor te hebben voor de sp.a-voorstellen.
Bron: Het Belang van Limburg, 26/11/2014, p.8