Statiegeld blues

Door Matthias Diependaele op 17 mei 2018, over deze onderwerpen: Statiegeld

Nee, vergeet het maar. Morgen zal de Vlaamse regering nog geen beslissing nemen over het Verpakkingsplan van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). Daarvoor is de discussie over het meest symbolische onderdeel van dat plan - het statiegeld - te zeer op de spits gedreven.

Zelden ging het er tussen de meerderheidspartijen zo bits aan toe als gisteren in het Vlaams Parlement. CD&V en Schauvliege zijn vóór het statiegeld op blikjes en petflessen, coalitiepartners N-VA en Open Vld geloven er niet in. Volgens hen is statiegeld geen “totaaloplossing” voor het probleem van het zwerfvuil. “Het kost de gemeenten elk jaar 150 miljoen euro om zwerfvuil op te rapen. Met statiegeld kan daar maximaal 16 miljoen van af, tegen een kostprijs van 77 miljoen. Dan moet u mij eens uitleggen of we met die 77 miljoen niet meer kunnen doen om de milieuvervuiling aan te pakken”, vroeg N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zich luidop af. Schauvliege bleef erbij dat buitenlandse voorbeelden aantonen dat het systeem werkt en wel degelijk zwerfvuil tegengaat. Dat vertaalde zich in een urenlang steekspel tussen N-VA en Open Vld aan de ene kant en CD&V en oppositiepartijen sp.a en Groen aan de andere kant.

Orgelpunt was de tussenkomst van N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. “Over het statiegeld hebben we de laatste weken en maanden heel veel demagogie gehoord, daarnet ook nog naast mij”, beet hij zijn buur toe. Dat is CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. Die reageerde meteen dat “als een N-VA’er het woord demagogie in de mond neemt, het een teken is dat hij in de problemen zit.” De oppositie zat er geamuseerd bij en deed teken naar CD&V dat er aan hun kant van het halfrond nog altijd plaats is.

Conclusie: de meerderheid heeft de statiegeld-blues en is hopeloos verdeeld. Die gapende kloof kan op de interkabinettenwerkgroep van vandaag onmogelijk worden overbrugd. De kans dat het Verpakkingsplan vrijdag door de Vlaamse regering wordt goedgekeurd is dus zo goed als onbestaande, ook al lijkt er bij de N-VA-excellenties in de Vlaamse regering wel meer bijval voor het statiegeld dan binnen het parlement. Maar of deze Vlaamse regering nog genoeg dash heeft om ook effectief knopen door te hakken, is zo kort voor de verkiezingen nog maar de vraag. Ook voor het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de boskaart zoekt Schauvliege nog altijd een landingsplek. Benieuwd of de regering die voor de zomer nog vindt. Anders zouden de blues wel eens tot een echte najaarsdepressie kunnen leiden.

 

Bron: Het Belang van Limburg - 17 Mei 2018, p.9

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is