Tweede adem voor Innovatief Aanbesteden

Door Matthias Diependaele op 21 oktober 2016, over deze onderwerpen: Innovatie

Het programma ‘Innovatief Aanbesteden’ krijgt een doorstart. Al laten belangrijke federale uitvoeringsbesluit op zich wachten. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele gisteren na bevraging van minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

‘Innovatief Aanbesteden’ is een onderdeel van het Vlaams innovatiebeleid. Het werd in 2008 opgestart met een budget van 10 miljoen euro. Het wou een uniek model zijn waarin overheid en bedrijven elkaar vinden om samen innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor specifieke uitdagingen van de overheid. Bedrijven met innovatieve ideeën konden extra advies en budget krijgen vooraleer de klassieke aanbestedingsprocedure werd opgestart. In de loop der jaren werden zo een zestiental projecten opgezet.

Acht jaar later kan het programma slechts beperkte resultaten voorleggen. Begin dit jaar onderwierp het Rekenhof Innovatief Aanbesteden nog aan een kritische evaluatie. Juridische belemmeringen en loodzware procedures verhinderden dat het instrument op snelheid kwam. Minister Muyters beloofde beterschap die nu concreet vorm krijgt. “Het doel van de Vlaamse overheid om innovatie meer te stimuleren via haar eigen aankopen is immers een nobel streven. Het ‘zorgenkindje’ verdient dan ook een doorstart”, zegt Matthias Diependaele.

Er werd deze zomer een actieplan opgesteld dat de minister zal voorleggen in de vorm van een conceptnota eind oktober.  Concreet worden 21 acties gelanceerd. Het programma zal herdoopt worden tot ‘Innovatieve Overheidsopdrachten’ en vanaf nu aansluiten bij de prioritaire transitiedomeinen van de Visienota 2050; het toekomstproject van de Vlaamse regering. Daarnaast wordt het uitgerold over het geheel van de Vlaamse overheid en de ruimere publieke sector. Voor de aankoop van O&O-diensten vanuit de overheid voorziet de minister in 2017 bijkomend 5 miljoen euro.

In 2014 waren er al belangrijke Europese doorbraken in het juridisch kader voor innovatieve overheidsopdrachten. Zo werd de omzetting van de EU-richtlijn in een nieuwe Belgische wet op de overheidsopdrachten afgerond op 17 juni 2016. “Maar op de uitvoeringsbesluiten moeten we nog wachten tot de tweede helft van 2017. Dat is toch wel een stevige doorlooptijd. Hierdoor wordt het moeilijker om een Vlaamse regelgeving er snel door te drukken”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is