U bent hier
Vlaamse Ardennen krijgt 69 extra laadpalen tegen 2020

Er komen in de Vlaamse Ardennen tegen 2020 69 extra laadpalen voor elektrische wagens bij. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Matthias Diependaele (N-VA) over het spreidingsplan voor laadpalen van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD). “De ambitie is er, maar de realisatie wordt nog een ander paar mouwen”, zegt Diependaele.
De Vlaamse Regering wil tegen 2020 60.000 elektrische voertuigen op de Vlaamse wegen. Om het verhaal van het kip en het ei te doorbreken voorziet de Vlaamse regering via een actieplan in de uitrol van laadpunten tegen 2020. Minister Tommelein heeft nu daarvoor nu een spreidingsplan klaar: 2500 nieuwe laadpalen - goed voor 5000 laadpunten – moeten in 2020 een feit zijn. Elke gemeente moet er minstens eentje hebben.
De uitrol zal jaar per jaar gebeuren: het is de bedoeling om in 2016-2017 1500 laadpunten te realiseren, in 2018 en 2019 telkens 1000 en in 2020 nogmaals 1500 exemplaren. Het zijn vooral de netbeheerders die in samenspraak met de gemeenten instaan voor de realisatie. In de Vlaamse Ardennen kan je nu enkel elektrisch tanken in Zottegem en Oudenaarde. “De realisatie van laadpalen in elke gemeente moet de angst om stil te vallen dus wegnemen. Dat voornemen is een goede zaak”, stelt Diependaele.
In onze regio komen er volgens het spreidingsplan 69 extra laadplaatsen. Ronse krijgt er zestien, Oudenaarde elf, Zottegem tien en in Brakel zeven. Voor Zwalm en Gavere worden vier nieuwe laadstations voorzien. Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal en Wortegem-Petegem krijgen elk drie oplaadpalen. Lierde en Zingem krijgen er twee. Horebeke tot slot zal één oplaadpunt krijgen. De Vlaamse Ardennen krijgt daarmee een goede dekkingsgraad; beter dan bijvoorbeeld het Meetjesland, het Brugse Ommeland, de Westhoek of delen van de Antwerpse en Limburgse Kempen.
De bedoeling is nu dat er een aanbesteding in de markt wordt gezet om op zoek te gaan naar een commerciële partij die zal instaan voor de levering, plaatsing, onderhoud en exploitatie van de laadinfrastructuur. Het is dus niet de bedoeling dat de overheid tussenkomt. “Het is afwachten of de geschikte marktpartij gevonden kan worden die elektrisch tanken rendabel kan aanbieden. Ik hoop absoluut van wel, maar hier ligt een uitdaging die we nauwgezet zullen opvolgen. Het kan absoluut niet de bedoeling zijn dat EV-rijders tegen hoge prijs moeten tanken”, besluit Diependaele.
