U bent hier
Vlaamse begrotingscontrole: opdracht volbracht in moeilijke omstandigheden
De Vlaamse Regering bereikte een akkoord over de aanpassing van de begroting voor 2015. Gemakkelijk was het niet. Maar het resultaat is ambitieuzer dan gevraagd door de Hoge Raad voor Financiën. Wie werkt, spaart of onderneemt wordt ondersteund. We vermijden maximaal schulden voor de toekomstige generaties en vrijwaren de nodige investeringen. Dat zegt Matthias Diependaele, fractievoorzitter van de N-VA in het Vlaams Parlement. “Sinds het aantreden van deze regering werd daardoor reeds een potentiële schuldenberg van 1,1 miljard euro weggewerkt.”
Iedereen kent de oorzaken en omstandigheden die de eerste begrotingsopmaak moeilijk maakten. Diezelfde oorzaken bemoeilijkten ook deze begrotingscontrole zo mogelijk nog meer: de factuur en onvoorspelbaarheid van de nieuwe Financieringswet De Belgische financieringswet – officieel de bijzondere wet van 16 januari 1989 – bepaalt hoe het geld in België wordt verdeeld tussen de federale staat en de gewesten en gemeenschappen. De federale regering – aangevuld met Groen en Ecolo- heeft deze wet aangepast gebaseerd op een politiek akkoord in de zomer van 2013. Dit gebeurde zonder overleg met de regio’s. De herziening maakt de geldstromen gekoppeld aan de bevoegdheidsoverdrachten minder welvaartvast. Aan de regio’s worden daar bovenop zeer zware inspanningen opgelegd om het gat in de federale begroting te helpen dichten. financieringswet, de beperkte economische groei en de Europese begrotingsregels die voor het eerst op deze manier gehanteerd werden voor de Vlaamse begroting.
De begrotingsopmaak landde met een boekhoudkundig, virtueel tekort van 550 miljoen. Dat is 200 miljoen beter dan gevraagd door de Hoge Raad voor Financiën. 550 miljoen is quasi het bedrag dat Vlaanderen in zijn begroting moet boeken als uitgave door de nieuwe Europese regels. Diependaele: “In mensentaal betekent dit een kastekort van 100 miljoen euro, waardoor Vlaanderen nauwelijks extra schulden opbouwt.”
Diependaele: “Dat is en blijft essentieel voor de N-VA: wij willen de lasten niet doorschuiven naar de toekomstige generaties. Regeren is immers vooruitzien. Dat blijkt ook nu weer: een half jaar geleden schreeuwde de oppositie moord en brand omdat de Vlaamse Regering bespaarde waar ze dat nodig achtte. Nu blijkt andermaal dat het de juiste keuze was. Anders zaten we nu helemaal in de problemen.”
Volgens Diependaele toont dit akkoord de koerswijziging aan die deze Vlaamse Regering , waarvan N-VA de dragende kracht is, inzette. Deze meerderheid vond het evenwicht tussen verder besparen en blijven investeren in ons sociaal en economisch weefsel. De inspanningen zorgen ervoor dat we in 2017, eerder dan gevraagd door de Hoge Raad voor Financiën een evenwicht kunnen afleveren. De inspanningen zijn grotendeels structurele inspanningen. “Begrotingsdiscipline blijft het ordewoord. Vlaanderen kan, wil en zal de teugels niet vieren. Maar de investeringen blijven volledig buiten schot. We verlagen zelfs de schenkingsrechten. Verder gaan met besparingen hield het risico in dat de economische groei misschien zou stilvallen. Op deze manier zorgt Vlaanderen ook voor de broodnodige economische relance.”
Diependaele besluit: “Een pluim voor de ploeg, en pluim voor de coach. Geert Bourgeois is onze Rocky: bijna murw geslagen door omstandigheden maar opdracht tot goed einde gebracht.”