U bent hier
Vlaamse spin-off financiering krijgt doorstart

Het Spin-off Financieringsinstrument (SOFI) heeft sinds zijn ontstaan in 2011 de oprichting van 19 spin-offs financieel mogelijk gemaakt. In totaal gaat het om een bedrag van 9,3 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). “En om het allemaal nog wat sneller te laten gaan, wordt bekeken of SOFI niet beter bij PMV wordt ondergebracht”, zegt Diependaele.
Het Spin-off Financieringsinstrument (SOFI) ging in 2011 van start met als doel te investeren in spin-off-bedrijven van de vier Vlaamse strategische onderzoekscentra: VIB (biotechnologie), Imec (nanotechnologie), iMinds (ICT en digitale media) en Vito (energie en duurzaamheid). Sinds de opstart heeft het fonds de oprichting van 19 nieuwe en hoogtechnologische bedrijfjes mogelijk gemaakt: goed voor een investering van 9,3 miljoen euro. Daarnaast konden 20 projecten rekenen op kleinere startbedragen (incubatieleningen) voor een totaal van 1 miljoen euro.
Dankzij deze inspanningen wisten de spin-offs in totaal 22,5 miljoen euro aan kapitaal op te halen. “SOFI heeft dus zeker haar nut als hefboominstrument bewezen”, stelt Matthias Diependaele.
Het fonds investeert door een participatie te nemen in het bedrijf of door achtergestelde leningen te verstrekken. In 2011 werd daarvoor 10 miljoen euro uitgetrokken. In 2013 werd dat bedrag opgetrokken naar 20 miljoen euro. Daarnaast werd in datzelfde jaar nog eens 10 miljoen euro aan middelen vrijgemaakt voor spin-offs van de Universitaire Associaties (KULeuven, UGent, VUB, UA en UHasselt), in het zogenaamde SOFI2-fonds.
SOFI2 heeft tot op heden geleid tot de oprichting van 4 universitaire spin-offs. Er werd voor een bedrag van 2.389.050 euro geïnvesteerd en nog eens 100.000 euro in de vorm van twee incubatieleningen. De twee SOFI’s samen hebben nog 19 miljoen euro aan middelen beschikbaar om te investeren in hun bestaande start-ups en voor de oprichting van nieuwe.
Uit een evaluatie blijkt echter dat het fonds te kampen heeft met administratieve overlast. Daarom bekijkt minister Muyters of SOFI niet beter kan ondergebracht worden bij Partipatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), zonder daarbij te raken aan de oorspronkelijke doelstelling en middelen.
“SOFI kan goede resultaten voorleggen, maar het mag allemaal net een beetje sneller gaan. Het fonds onderbrengen bij ervaringsspecialist PMV kan de werking enkel ten goede komen. De minister zal nog dit najaar een voorstel naar de regering brengen”, besluit Diependaele.