Zwaarder belasten vanaf derde woning

Door Matthias Diependaele op 18 mei 2015, over deze onderwerpen: Belastingen

Wie één woning bezit, mag op beide oren slapen. Ook wie er twee bezit, blijft wellicht buiten schot. Maar wie er drie of meer bezit en die al dan niet verhuurt, zal daar als het van CD&V afhangt zwaarder op belast worden. Coalitiepartners Open Vld en N-VA maken voorbehoud. "Dit is geen rijkenbelasting. Zo tref je de modale Vlaming."

Nee, er komt geen indexsprong voor de huurprijzen. Wel voor wie een loon trekt, maar dus niet voor wie met dat loon zijn huur moet betalen. Flauwe troost: de levensduurte is amper gestegen, dus valt het met de stijging van de huurprijzen nog wel mee. "We zullen geen indexsprong van de huurprijzen doen", zegt federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V). Daarmee knielt Peeters voor Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), die van zo'n indexsprong niet wou weten.

 

Hemelsbreed verschil

Maar voor wat hoort wat. Peeters zou zichzelf niet zijn, mocht hij in ruil voor die toegeving geen compensatie eisen. Die ziet hij in het kader van de federale tax shift, de verschuiving van de belasting op arbeid naar andere inkomsten. Als het van Peeters afhangt, wordt de onroerende voorheffing verhoogd op alle huizen die niet fungeren als gezinswoning. "Je kunt een bijdrage vragen van wie verhuurt en verschillende woningen heeft", zegt Peeters. "Dat zal straks op tafel liggen." Straks, als er in de regering-Michel over de tax shift wordt onderhandeld. Het resultaat daarvan zal niet eind juli in emballage cadeau worden aangeboden. Ook daar heeft CD&V zich inmiddels mee verzoend. "Laten we voor de zomer de principiële beslissingen nemen", zegt Peeters. "De gedetailleerde uitwerking kan na de zomer nog." Kortom, er is geen haast meer bij.

Wat bedoelt Kris Peeters als hij het heeft over een bijdrage van wie meer dan één huis bezit en dat tweede, derde, vierde of elfde ook verhuurt? CD&V neemt daar in afwachting van de onderhandelingen geen standpunt over in, maar Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel haastte zich gisteren op VRT om de eis van zijn partij- en gemeentegenoot Peeters af te zwakken. "De gezinswoning moet uiteraard buiten schot blijven. En misschien doen we er ook goed aan om de eerste huurwoning niet extra te belasten." Het is het hemelsbrede verschil tussen tweede en derde woningen. Veel Vlamingen bezitten een tweede woning, weinigen een derde, laat staan een veelvoud daarvan.

 

Gepensioneerden

Van een extra belasting op die tweede woning kan voor Open Vld geen sprake zijn. "Daarmee voer je geen rijkenbelasting in", zegt Bart Somers. "Wie heeft zo'n tweede woning? Vaak gaat het om gepensioneerden die een huis of een flat verhuren om hun eigen bescheiden pensioentje aan te vullen. Als je die mensen extra belast, tref je de verkeerde groep." Zelfde verhaal bij N-VA. "Je kan wel mikken op dat ene procent van echte rijken, maar voor je 't weet belast je andermaal de modale Vlaming", zegt Matthias Diependaele, "hij die een huisje van zijn ouder of zijn grootouders heeft geërfd en dat verhuurt. Dat zijn niet de mensen die je wil laten betalen." Daar kan Koen Van den Heuvel (CD&V) zich in vinden. "Het is niet de bedoeling om wie één huurwoning heeft ook te straffen."

Wat dan wel de bedoeling is, valt af te wachten. Tot de zomer. Of de herfst, wellicht.

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Ma. 18 Mei 2015, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is