Matthias Diependaele op biotech-stage

Door Matthias Diependaele op 4 september 2015, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie, Landbouw, Ondernemen, Technologie

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) maakte vandaag kennis met het Gentse Syngenta en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in het kader van een Voka zomerstage. “De ideale gelegenheid om op de bedrijfsvloer te ervaren hoe het gesteld is met onze ondernemingen en wat de concrete uitdagingen zijn”, zegt Diependaele.

Matthias Diependaele werd vandaag een dag lang ondergedompeld in de wereld van de biotechnologie, met een exclusieve blik achter de schermen van het bedrijf Syngenta en het onderzoeksinstituut VIB in Gent. Het Zwitserse Syngenta is mondiaal marktleider in gewasbescherming en de derde grootste in de productie van hoogwaardige commerciële zaadproducten. In de Gentse afdeling van het bedrijf werken een vijftigtal medewerkers in een hightech onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Men doet er onderzoek naar o.m. pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen. VIB is dan weer een onafhankelijk onderzoeksinstituut, gefinancierd door de Vlaamse overheid, met 1300 wetenschappers uit 60 landen die werken aan de KU Leuven, Universiteit Antwerpen, UGent en Vrije Universiteit Brussel. Men verricht er baanbrekend onderzoek naar de werking van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. De nadruk ligt op het vertalen van basisonderzoek naar toepassingen voor geneeskunde en landbouw.

 

Vlaamse biotech

Vlaanderen is wereldtop op het vlak van biotechnologie. De focus ligt op onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe medicijnen en research naar diagnostische tests. Maar ook op het vlak van landbouwtoepassingen en in domeinen zoals voeding en industrie excelleren we. Het is een belangrijke economische cluster in ons land met absolute topspelers en een goede samenwerking tussen de industrie en kennisinstellingen”, weet Matthias Diependaele.

Na een theoretische kennismaking met Syngenta Ghent Innovation Center en het VIB volgde een debat over de groene biotech in Vlaanderen, innovatieve gewasbescherming en duurzame landbouw.

Kennis is onze belangrijkste grondstof in onze kleine open economie. Met de hervorming van het innovatielandschap en een focus op clusterbeleid onder impuls van minister Muyters kunnen we onze ondernemingen nog gerichter ondersteunen in hun activiteiten en competitiever maken”, zegt Diependaele.

 

Handen uit de mouwen

Na de theorie was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. In het onderzoekslaboratorium van Syngenta voerde Matthias enkele klinische proeven uit met planten en insecten. In de labo’s van het VIB departement ‘Planten Systeembiologie’ voerde hij zelfs een genetische modificatie van de modelplant Arabidopsis (“zandraket”) uit.

Indrukwekkend welke kennis we als regio in huis hebben. Als politicus heb ik kunnen ervaren wat de sterktes en uitdagingen van de sector zijn.  Uiteraard neem ik deze bagage mee naar het Vlaams parlement voor mijn parlementair werk.”, besluit Diependaele

Matthias – zelf afkomstig uit een ondernemersfamilie – beklemtoonde na afloop dat de huidige Vlaamse en federale regeringen enorm inzetten op ondernemen, het stimuleren ervan en het geven van vertrouwen aan ondernemingen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is