‘SP.A leeft in lollypopland’

Door Matthias Diependaele op 30 september 2015, over deze onderwerpen: Septemberverklaring

Het Vlaams Parlement debatteert vandaag over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Oppositiepartij SP.A mocht de aftrap geven. Die partij ziet vooral een grote kloof tussen de ambities die de regering voorspiegelt en het gevoerde beleid. Wat volgde was een bij momenten geanimeerd debat over de (on)zin van de besparingen, over de aanpak van de vluchtelingencrisis en over de vergroening van de verkeersbelasting.

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke begon zijn betoog met een woord van waardering aan het adres van minister-president Geert Bourgeois. Zo kiest Bourgeois in het debat over de vluchtelingencrisis niet voor de polarisering, in tegenstelling tot sommige ‘prominente partijgenoten’. Dat lokte snel een reactie van N-VA uit. Volgens Matthias Diependaele vernauwt SP.A het debat en is de partij blind voor mogelijke problemen. ‘U steekt zich weg, verbergt zich en ziet de realiteit niet onder ogen.’

 

Kloof tussen ambities en beleid

Het debat werd nog wat geanimeerder toen SP.A de regering een kloof verweet tussen de grote ambities in de langetermijnvisie 2050 en het gevoerde besparingsbeleid. ‘Uw verdienstelijk, voluntaristisch en bijna Verhofstadtiaans verhaal staat in schril contrast met het beleid dat uw regering vandaag voert’, klonk het, verwijzend naar de besparingen. Opnieuw kwam er snel een repliek uit N-VA-hoek: ‘U leeft in Lollypopland (een liedje van K3, red.). Daarin wordt gezongen dat het gezeur ophoudt wanneer iedereen een lolly krijgt. U vindt dat de overheid er is om uit te delen. Maar je moet eerst verdienen voor je kan verdelen’, aldus Diependaele.

 

Bangmakerij

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel sloeg en zalfde. ‘Als u zegt dat we moeten stoppen met de de bangmakerij in het dossier van de vluchtelingencrisis sta ik aan u zijde. Maar u gebruikt dezelfde techniek om mensen bang te maken. Stop dus om te zeggen dat deze regering de sociale zekerheid afbreekt en een sociaal bloedbad aanricht.’

 

Groener wagenpark of sluitende boekhouding?

Ook de vergroening van de verkeersfiscaliteit die de Vlaamse regering plant, kwam ruim aan bod. ‘Is het echt de bedoeling om het wagenpark te vergroenen of dient de maatregel enkel om de boekhouding te doen kloppen?’, vroeg Vandenbroucke. Hij ziet de maatregelzelf als een belastingverhoging voor veel gewone Vlamingen.

 

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150930_01894956

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is