U bent hier
Matthias Diependaele in De Zevende Dag: “Armoederisico daalt met nieuwe kinderbijslag”

Er wordt geen euro bespaard op kinderbijslag: laat dat zeer duidelijk zijn”, sprak Matthias Diependaele, Vlaams fractievoorzitter, in De Zevende Dag, waar de hervormde kinderbijslag tegen het licht werd gehouden. “Vandaag gaat er 3,4 miljard naar kindergeld. En wij hebben ervoor gekozen om dat bedrag te behouden.”
In haar hervorming heeft de Vlaamse Regering bovendien gestreefd naar een correct evenwicht tussen het basisbedrag, waar ieder kind recht op heeft, en de sociale toeslagen. “Met dat hoge basisbedrag van 160 euro willen we de nieuwe, jonge gezinnen, die aan een eerste kind beginnen, voldoende ondersteunen. Meer dan vroeger zelfs”, legt Diependaele uit. “Wat de sociale toeslagen betreft, zorgen we ervoor dat die toekomen aan de mensen die ze echt nodig hebben. Daarom werken we nu ook met inkomensgrenzen. Dat betekent dat ook wie werkt, maar een laag inkomen heeft, nu aanspraak kan maken op sociale correcties.” De hervormde kinderbijslag staat ook voor een echte vereenvoudiging, beklemtoont Diependaele. “Als je dit systeem wil laten werken, als je voldoende draagvlak ervoor wil krijgen, dan moet je ook zorgen dat het voldoende transparant en eenvoudig is. En dat is nu zeker het geval.”
"Tijdens de 25 jaar dat @sp_a mee verantwoordelijk was voor de kinderbijslag nam kinderarmoede alleen maar toe." https://t.co/pmrFyLXiuG
— N-VA (@de_NVA) 29 mei 2016
“Kinderbijslag is niet het enige systeem om kinderarmoede aan te pakken”, merkt Diependaele ten slotte op. Maar met de hervormde kinderbijslag zal dat risico alvast niet toenemen. Wel integendeel: voor 95 procent van de gezinnen daalt het armoederisico. “Als je dat omrekent, betekent het dat we 20.000 kinderen, eens het systeem op kruissnelheid zit, uit de armoede zullen halen”, besluit Diependaele.
Bekijk op deredactie.be* het volledige debat met Matthias Diependaele.
*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.