Vlaamse begrotingscontrole: we blijven op koers

Door Matthias Diependaele op 29 juni 2016, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting

Vandaag bespraken we in het Vlaams Parlement de begroting. Deze begrotingscontrole was gelukkig een vrij pijnloze operatie en dat bewijst één ding: dat de Vlaamse begroting na de ingrepen van de voorbije jaren structureel op koers zit. Evident is dit niet. Er was de factuur van de zesde staatshervorming en op vraag van Europa moet voor 1,5 miljard pps-projecten in de begroting ingekanteld worden.

In haar begrotingsopmaak stelde de Vlaamse regering een tekort van 172 miljoen euro voorop. We houden ons aan dit traject en blijven zo op koers naar een begroting die in evenwicht is in 2017. En voor dit jaar houden we ook het uitgestippelde investeringspad aan. Dit wil zeggen dat we dit jaar 400 miljoen euro investeren in infrastructuur, mobiliteit, scholenbouw, welzijn en Onderzoek en Ontwikkeling. Bij de begrotingsaanpassing van eind maart beslisten we al om hiernaast 200 miljoen euro extra te investeren voor sociale woningbouw: goed voor 1.000 bijkomende nieuwe sociale woningen.

Vlaanderen heeft zijn begrotingshuiswerk gemaakt. Dat was een noodzakelijke voorwaarde om opnieuw met economische groei te kunnen aanknopen. Maar nu dat gebeurd is, moeten we onze focus verschuiven van sanering naar economische groei. Economische groei leidt immers tot meer jobs en meer jobs tot meer welvaart én welzijn.

We hebben inspanningen gevraagd aan de Vlaming, maar die krijgt daar iets voor terug: het ondernemersvertrouwen stond in juni op het hoogste peil in vijf jaar. Het aantal vacatures in Vlaanderen is het hoogst sinds tien jaar. Volgens het planbureau komen er in België dit en de volgende jaren elk jaar gemiddeld 38.000 jobs bij en steeg de koopkracht vorig jaar met 1,8 procent. Daarom zeggen we resoluut neen tegen stakingsgolven waarvan het nu duidelijk wordt dat ze enkel als doel hebben om onze economie te schaden!

 

Klik hieronder om mijn tussenkomst te bekijken:

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is