U bent hier
Archeologisch syntheseonderzoek graaft dieper

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 2 projectsubsidies archeologisch syntheseonderzoek toe voor een bedrag van 299.000 euro. “In totaal investeert de Vlaamse Regering dit jaar iets minder dan 1 miljoen euro in 6 grootscheepse archeologische syntheseonderzoeken. Er is nog zo veel te ontdekken over ons rijke verleden” zegt Diependaele.
Archeologisch onderzoek is cruciaal om meer te weten te komen over onze geschiedenis en de mensen die voor ons kwamen. Bij graafwerken voor bijvoorbeeld bouwprojecten gaan archeologen aan de slag, maar hun onderzoek beperkt zich vaak tot de vindplaats. Om echt meer zicht te krijgen op ons verleden, is vervolgonderzoek nodig dat de synthese van alle beschikbare informatie over een bepaald thema maakt. Dat vraagt vaak bijkomend geld van de overheid.
"Met de syntheseonderzoeken graven we bij wijze van spreken dieper. Op die manier kunnen we de rijke geschiedenis van Vlaanderen verder ontrafelen en begrijpen", verklaart minister Diependaele.
Eind augustus kende zijn voorganger Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts al 660.000 euro toe aan vier projectvoorstellen.
Minister Diependaele kent nu twee bijkomende subsidies toe aan volgende projectvoorstellen:
Vlaams Erfgoed Centrum bvba: Potstallen, een landbouwinnovatie uit de Romeinse tijd van Vlaamse bodem?
Een potstal is een veestal waarin de mest van dieren vermengd met strooisel blijft liggen, en dus 'opgepot' wordt. Hoewel zulke potstallen uit de Romeinse tijd met enige regelmaat worden gevonden en er in het verleden al onderzoek naar is gedaan, ontbreekt tot op vandaag een evaluerende studie naar dit fenomeen. Bouwend op ouder onderzoek en tien jaar na de vorige synthese, stelt dit project het fenomeen van de potstallen centraal als voorwerp van synthese en onderzoek.
De centrale doelstellingen zijn het exploreren van de dataset in functie van het beter begrijpen van de verspreiding en het functioneren van het fenomeen, evenals om handvaten uit te werken die toelaten om het wetenschappelijk potentieel van deze essentiële onderdelen van Midden‐Romeinse boerderijen in toekomstig onderzoek ten volle te gebruiken.
Erfpunt, cel onderzoek: Het geschrankt vierbeukig gebouwtype: een studie naar bewoning in de late ijzertijd en vroeg-Romeinse periode in Vlaanderen.
Het project van Erfpunt heeft als doel een grondige synthese te maken van het ‘geschrankt vierbeukig gebouwtype’. Ondanks dat er al heel wat exemplaren van dit gebouwtype bekend zijn; blijft de datering ervan eerder vaag. Dit projectvoorstel wil de dateringsproblematiek oplossen, gebaseerd op een groot aantal nieuwe C-14 dateringen (koolstofdateringen). Dit onderzoeksproject levert een bijdrage aan het onderzoek van een cruciale periode in onze voorgeschiedenis, met name de laatste fasen van de ijzertijd en overgang naar de vroeg-Romeinse periode.
Achtergrondinformatie
Tot en met 1 april 2019 konden bedrijven, lokale besturen, universiteiten en andere onderzoekers een aanvraag indienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed voor een projectsubsidie syntheseonderzoek archeologie. Er werden in totaal veertien aanvraagdossiers ingediend. De minister baseert zich voor de toekenning op het advies van een onafhankelijke jury. De zes best gerangschikte projectvoorstellen kunnen gefinancierd worden met het budget dat door de Vlaamse Regering voorzien is.
Vier onderzoeksprojecten ontvingen eind augustus al een subsidie:
- LAReS bvba: Een archeologisch perspectief op de evolutie van de houtbouw in de Antwerpse Kempen.
- Archeologie en Erfgoed bvba: Zoeken naar steentijd artefactensites… of niet? De criteria voor het bepalen van de aanpak voor prospectie met ingreep in de bodem in de preventieve archeologie in Vlaanderen.
- Universiteit Gent: Syntheseonderzoek - Conflictarcheologie van de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen.
- KULeuven: De genetische en archeologische synthese van een Merovingisch grafveld aan de Vlaamse Kust.