181.000 euro voor de restauratie van de boogbrug van de oude pastorie in Gullegem

Door Matthias Diependaele op 13 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
181.000 euro voor de restauratie van de boogbrug van de oude pastorie in Gullegem (Wevelgem)

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 181.828,40 euro toe voor de restauratie van de boogbrug van de oude pastorie in Gullegem (Wevelgem). “Na de restauratie kunnen fietsers en wandelaars opnieuw langs de boogbrug. Zo kunnen ze dagelijks genieten van een uniek stukje erfgoed, een 18de eeuwse omwalde pastorie”, vertelt minister Diependaele; 

De boogbrug en het poortgebouw van de oude pastorie van Gullegem worden hersteld en gedeeltelijk heropgebouwd volgens historisch model. De gemetselde boogbrug is instabiel en dringend aan restauratie toe. Momenteel is een noodbrug over de originele brug geplaatst. De brug is noodzakelijk als toegang tot de pastorie. Er loopt een trage weg langs die druk gebruikt wordt door fietsers en wandelaars, zeker door de schoolgaande jeugd.  

De voormalige pastorie met poortgebouw en omwalling is sinds 2005 beschermd als monument omwille van de historische waarde, zowel architectuurhistorisch als sociocultureel”, zegt minister Matthias Diependaele. 

Achtergrondinformatie 

De Oude Pastorie van Gullegem is gelegen op een omwalde ‘motte'; het huis maakte deel uit van een dubbel omwalde hoeve van de heerlijkheid Ter Elst. De site en inplanting bleven grotendeels behouden, net als de buitenste omwalling. Het is een representatief voorbeeld van een vroeg 18de-eeuwse pastorie in een landelijke gemeente, met een dubbelhuisopstand en één bouwlaag. De huidige pastorie is opgetrokken in 1717 met recuperatie van de materialen van een vroegere pastorie op de site. Dat is vrij uitzonderlijk, want de meeste pastorieën op het platteland in Vlaanderen zijn pas opgetrokken na de wet van 1769, die bepaalde dat de zogenaamde 'tiendenheffers' moesten instaan voor de huisvesting van de dorpspastoor.  

In het tweede kwart van de 19de eeuw verbleef Guido Gezelle tijdens de vakanties vaak bij zijn suikertantes op de pastorie. Hij verwijst hiernaar in zijn gedicht 'De Berechtinge'. 

In 1964 werd de pastorie eigendom van de gemeente Gullegem. Nu wordt de Oude Pastorie gebruikt voor socioculturele activiteiten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is