Vlaamse Supercomputer op toeren

Door Matthias Diependaele op 7 januari 2015, over deze onderwerpen: Innovatie, Ondernemen, Technologie, Wetenschap

De Vlaamse supercomputer draait stilaan op volle toeren. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten na zijn bevraging van minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Zogenaamde supercomputers zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke manier om aan wetenschappelijk onderzoek te doen door hun enorme rekenkracht. Vlaanderen nam in oktober 2012 zijn eigen ‘Tier-1’ supercomputer in gebruik: met een rekenkracht van 152 000 miljard berekeningen per seconde via 8.500 processoren en een opslagcapaciteit 450 terabyte prijkte het systeem toen op plek 118 in de wereldwijde rangschikking van supercomputers. Grosso modo is dat het equivalent van 2000 recente krachtige PC’s samen. Zo kunnen zeer complexe theoretische modellen worden gesimuleerd op de supercomputer waarna de resultaten vergeleken worden met de werkelijkheid.

Op volle toeren

Sinds 2013 werden 80 aanvragen voor rekentijd op TIER1 aangevraagd waarvan 62 effectief van start konden gaan. Goed voor zo’n 77 miljoen core-uren of 200.000 node-dagen. Tot nu toe werden ongeveer 150.000 van die node-dagen opgebruikt; de universiteiten tonen zich de meest intensieve gebruikers van de supercomputer (96% - 144.000 node-dagen). De bedrijven zijn goed voor 3.6% of 5.000 node-dagen. Een viertal populaire wetenschapsdomeinen vallen op: computationele chemie (56% van alle gebruikte rekentijd), mechanica (18%), klimaatmodellering (17%) en bio-informatica (9%).

“Het is duidelijk dat de meeste projecten die werden of momenteel worden uitgevoerd zonder de supercomputer niet mogelijk zouden zijn geweest. In dat opzicht voldoet de supercomputer dus zeker aan de verwachtingen en biedt hij een meerwaarde voor het Vlaams onderzoek”, weet Matthias Diependaele.

Openstellen voor bedrijven

“Een belangrijke bekommernis blijft dat we de supercomputer ook maximaal willen openstellen voor bedrijven, zodat het niet enkel een academisch gebeuren blijft. Hier zijn nog extra inspanningen nodig.”, stelt Diependaele.

Momenteel is met één bedrijf uit de sector van de hernieuwbare energie een overeenkomst afgesloten over het structureel afnemen van rekentijd op de TIER1. Met een tweede bedrijf uit de farmaceutische sector zijn de besprekingen afgerond over het afsluiten van een langlopende overeenkomst voor het aankopen van rekentijd. Daarnaast wordt werk gemaakt van een beleid om andere bedrijven te stimuleren de TIER1 infrastructuur te gebruiken ofwel in het kader van onderzoeksprojecten die samen met de kennisinstellingen worden uitgevoerd, ofwel door het zelf afnemen van rekentijd.

“Om de bewustwording bij bedrijven te vergroten organiseert het Vlaams Supercomputercentrum op 27 januari voor het eerst in Vlaanderen een ‘Industry Day’ waar men aan de hand van buitenlandse voorbeelden de meerwaarde wil laten zien van de supercomputer.”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is