Vlaamse bevoegdheden maximaal aanwenden om radicalisering aan te pakken

Door Nadia Sminate, Matthias Diependaele op 15 januari 2015, over deze onderwerpen: Syrië, Veiligheid, Verandering
Vlaamse bevoegdheden maximaal aanwenden om radicalisering aan te pakken

Het Vlaams Parlement heeft vrijwel unaniem een motie goedgekeurd om een aparte commissie ad hoc op te richten ‘voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering’. Die problematiek gaat immers zeer breed en is niet toe te wijzen aan één specifiek beleidsdomein of één parlementaire commissie. In de nieuwe commissie zullen parlementsleden van alle partijen en uit diverse commissies zetelen. N-VA-parlementslid Nadia Sminate zal de commissie voorzitten.

“Vlaanderen alleen zal geen mirakeloplossingen vinden. Er bestaat geen druk op de knop waarmee we dit probleem kunnen uitroeien”, zegt Nadia Sminate. “Vlaanderen heeft wel heel wat bevoegdheden die we maximaal moeten aanwenden om aan detectie en preventie te doen. Met dit initiatief tonen wij als Vlaams Parlement dat we deze problematiek zeer ernstig nemen en alle pistes willen onderzoeken. Om te beginnen zullen we minstens vier hoorzittingen organiseren met diverse experts die elk hun eigen invalshoek hebben voor dit thema. Ook de conceptnota waar de Vlaamse Regering aan werkt, zullen wij hier bespreken.”

N-VA ruim vertegenwoordigd
Ook N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele gaat in de nieuwe commissie zetelen. “Daarmee maken wij ook als N-VA-fractie duidelijk dat we het probleem ernstig willen aanpakken”, stelt hij. De andere N-VA-parlementsleden die als effectief lid mee zullen debatteren zijn Karl Vanlouwe, Kathleen Krekels, Lorin Parys en Jan Hofkens. Plaatsvervangende leden zijn Peter Wouters, Piet De Bruyn, Willy Segers, Miranda Van Eetvelde, Koen Daniels en Annick De Ridder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is