U bent hier
N-VA hekelt staatshervorming

Dat de Vlaamse regering op de valreep nog 400 miljoen euro extra moet besparen, ligt zwaar op de maag. Daar komt nu nog een bittere communautaire oprisping van de N-VA bij.
Het komt in de beste huishoudens voor, ruzie bij financiële problemen. N-VA, CD&V en Open Vld zijn partners in de federale regering en dat botert al niet al te best. In het Vlaams Parlement kwam het gisteren ook nog eens tot een bittere discussie over de begroting tussen de N-VA aan de ene kant en de CD&V en de Open Vld aan de andere kant.
Zoals bekend krijgen de deelstaten dit jaar zo'n 750 miljoen euro belastinggeld minder doorgestort van de federale regering dan eerst gedacht. Dat kwam als een onverwacht cadeau uit de hemel vallen tijdens de begrotingscorrectie van de federale regering, maar het is een evenredig zware tegenvaller voor de deelstaten.
Vlaanderen krijgt zo'n 400 miljoen minder. Dat is het gevolg van de financieringswet die samenhangt met de zesde staatshervorming en die tot stand kwam onder de regering-Di Rupo. Daarin zaten wel CD&V en Open Vld plus sp.a, (nu in de oppositie), maar niet de N-VA. De N-VA is natuurlijk voorstander van een volledige financiële autonomie, niet de gedeeltelijke van het zogeheten Vlinderakkoord van Di Rupo. De partij grijpt de onverwachte factuur van 400 miljoen nu aan om dit compromis scherp te hekelen.
"Niet alleen hebben de architecten van de financieringswet heel bewust de rekening doorgestuurd naar het deelstaatniveau waar de noden al zo hoog zijn in Welzijn en Onderwijs, men heeft de financieringswet ook heel complex gemaakt", zei Vlaams Parlementslid Matthias Diependaele (N-VA). En: "Ofwel wisten jullie niet waar jullie mee bezig waren en was het onbekwaamheid. Ofwel was het bewust en is het schuldig verzuim." Dat zijn tegenstanders in deze ook de coalitiepartners zijn, remde Diependaele niet af. "We zullen als N-VA-fractie de financieringswet blijven aanklagen voor de keuzes die jullie gemaakt hebben. Dat is jullie verantwoordelijkheid."
CD&V en Open VLD beten van zich af. "Ik begrijp de aanval van sommigen niet", zei Koen Van den Heuvel (CD&V). "De financieringswet geeft Vlaanderen meer fiscale autonomie, maar dat wil ook zeggen dat er een grotere onzekerheid is over de inkomsten." Hij roept op om eerst demogelijkheden ten volle te benutten, voor om een uitbreiding van de autonomie te vragen.
"We kunnen de fiscaliteit gebruiken als instrument voor economische groei", zei Gwendolyn Rutten (Open Vld). "Door de belastingen te verlagen, kunnen we de inkomsten voor de overheid vergroten. Laat zien dat we op die manier een economische zelfstandige regio zijn."
John Crombez (sp.a) was het voor een keer eens met de christendemocraten en de liberalen. "Ze hebben gelijk. Meneer Diependaele, u hebt het de eerste keer niet begrepen en de tweede keer ook niet."
Communiceren
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA ) beperkte zich tot een uithaal naar de federale administratie, die volgens hem eerder had mogen communiceren over de situatie. Hij moet nu samen met zijn ministers uitzoeken hoe ze de 400 miljoen euro minder inkomsten kunnen compenseren. Dat beraad kan desnoods tot in de paasvakantie doorlopen, liet hij verstaan.
Premier Charles Michel (MR) wees er gisteren fijntjes op dat een snelle herziening van de financieringswet niet aan de orde is: "Ik heb vastgesteld dat er op korte termijn geen tweederdemeerderheid voor een nieuw financieringsmechanisme is."
Bron: Gazet van Antwerpen, Do. 02 Apr. 2015, Pagina 9