U bent hier
Vlaanderen klaar voor Vierde Industriële Revolutie

Minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters was aanwezig op verschillende Europese vergaderingen om Europa en Vlaanderen klaar te stromen voor Economie 4.0. Daarover ondervraagd door fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) antwoordde minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) dat Vlaanderen meer dan ooit klaar is voor de Vierde Industriële Revolutie. “Als kleine kennisregio moet Vlaanderen het hebben van Innovatie en de omschakeling naar een digitale economie”, aldus Matthias Diependaele.
Op 2 en 3 maart vond er een Europese raad plaats waar competitiviteit op de agenda stond. Op 26 en 27 maart was er in Riga informeel overleg met de Europese ministers van competitiviteit over de “digitale economie”. Op het informeel overleg werden drie luiken behandeld: de rol van Europese eenheidsmarkt in de digitale economie, de digitale transformatie van de industrie en digitaal ondernemerschap. Minister Muyters kwam terug met goed nieuws. In het algemeen kan men stellen dat Vlaanderen zeker de nodige troeven heeft om in de Vierde Industriële Revolutie een sterke economische regio te blijven en een voortrekker te zijn in dat proces.
‘Economie 4.0’ is de term die verwijst naar de vierde industriële revolutie. Deze revolutie bestaat uit de snelle digitalisering van de samenleving en ook van de economie. Diependaele: “We kennen allemaal smart cities, maar we hebben ook nood aan de fabrieken van de toekomst, aan ‘smart factories’ of slimme fabrieken. In een digitaal productieproces communiceert alles met elkaar: van productierobots tot transportbanden en productonderdelen. Zo worden producten slim en efficiënt door de fabriek geleid.”
Muyters bevestigde dat Vlaanderen troeven heeft om aan de top te staan in deze vierde industriële revolutie, met zijn hoogtechnologische bedrijven en zijn cultuur van open innovatie. Hij wees op het belang van strategische onderzoekscentra zoals Iminds en Imec. Diependaele: “De nano-elektronica en nanotechnologie van Imec is baanbrekend en onontbeerlijk voor alle communicatietools die we kennen, zoals smartphones en tablets. Maar ze wordt ook gebruikt in gezondheidszorg, hernieuwbare energie en veiliger transport. iMinds is het digitale onderzoekscentrum van Vlaanderen dat strategisch en toegepast onderzoek voert in domeinen als ICT, Media en Health.”
Deze Vlaamse succesverhalen gooien ook Europees hoge ogen. In maart 2015 werd bekend gemaakt dat iMinds één van de mede-oprichters is van de gloednieuwe “Alliance for IoT Innovation” (AIOTI) van de Europese Commissie, waarbij IoT staat voor ‘Internet of Things’. Daarbij zullen ook alledaagse voorwerpen ‘entiteiten’ worden op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kan nemen.
Belangrijk is dat dit radicaal innovatief verhaal zo breed mogelijk verspreid wordt en dat ook de Vlaamse KMO’s mee aan boord worden gehesen. “De Vlaamse overheid ondersteunt nu al talrijke projecten en initiatieven die bijdragen tot een meer doorgedreven en sterkere ICT-adaptatie in ondernemingen en in het bijzonder binnen KMO’s.”, aldus Muyters.
Matthias Diependaele besluit: “De digitale revolutie of Vierde Industriële Revolutie die aan de gang is loopt als rode draad doorheen ons hele economische landschap. Als overheid moeten we in de eerste plaats het kader creëren opdat onze bedrijven hier zo vlot mogelijk kunnen op inspelen. Maar we moeten ook de juiste ondersteuning bieden aan de concepten die van onderuit groeien in ons innovatielandschap. Dit lijkt misschien niet zo sexy maar het zal een hele impact hebben op onze samenleving.”