Philippe Muyters snijdt in groene subsidies voor ondernemingen

Door Matthias Diependaele op 9 april 2015, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie

De Vlaamse regering schrapt fors in het budget voor de ecologiepremie. Nochtans vinden steeds meer ondernemers hun weg naar de subsidie die groene investeringen een duwtje in de rug geeft.

De Vlaamse regering bespaart fors op de ecologiepremie, waarmee ze groene investeringen bij ondernemingen ondersteunt. Voor 2015 is in een budget van 10 miljoen euro voorzien, terwijl vorig jaar nog voor meer dan 40 miljoen euro aan subsidies werd uitgekeerd.

De subsidie kent sinds haar start in 2004 een hobbelig parcours. In 2012 beleefde de ecologiepremie een dieptepunt. De regering voorzag toen in een budget van 72 miljoen euro. Daarvan werd slechts 12,9 miljoen uitgedeeld. Het Rekenhof uitte dat jaar in een rapport forse kritiek op de aanpak van de toenmalige Vlaamse regering. 'De continue aanpassingen aan het kader van de premie ondergroeven de voorspelbaarheid ervan', stelde het Rekenhof toen. Bovendien was het volgens het Rekenhof onduidelijk of de premie een voldoende 'stimulerend effect' had.

Nadat eind 2012 de steunpercentages waren opgetrokken, herontdekten bedrijven de groene subsidies. In 2013 waren 822 aanvragen goed voor 51,2 miljoen euro steun. Vorig jaar werden 856 aanvragen goedgekeurd voor een bedrag van 40 miljoen euro. Die leidden tot 200 miljoen euro private investeringen, blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele (N-VA) bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) opvroeg. Bovendien gaan in bijna negen op de tien gevallen de premies naar kmo's.

Toch besliste de huidige Vlaamse regering bij de opmaak van haar regeerakkoord fors te snijden in de premie. Het aantal technologieën dat ondersteund wordt, daalde in november vorig jaar van 150 naar 30. Het totaalbudget voor dit jaar is nog slechts 10 miljoen euro.

'Het is de plicht van de overheid zo efficiënt mogelijk om te gaan met belastinggeld', verdedigt Diependaele de besparing. Hij verwijst naar de bedenkingen die het Rekenhof in 2012 maakte. 'De regering verscherpt de criteria, waardoor de premie een zo groot mogelijk stimulerend effect heeft, zonder dat wordt ingeboet op milieuvriendelijke investeringen door ondernemingen.'

De werkgeversorganisaties reageren gematigd op de beslissing. 'We begrijpen dat de Vlaamse regering moet besparen', zegt Piet Vanden Abeele van de werkgeversorganisatie Unizo. 'Maar we roepen de regering wel op niet nog meer op deze subsidie te besparen.

Voor sommige technologieën blijft een duwtje in de rug door de overheid nodig om ondernemers over de streep te trekken.'

Ook de werkgeversorganisatie Voka is genuanceerd. 'We betreuren dat bespaard wordt op rechtstreekse subsidies aan ondernemingen', zegt Vincent Thoen van Voka. 'Maar als dan toch in subsidies aan ondernemingen moet worden gesnoeid, is dit een voor de hand liggende maatregel, want ze spreekt de grote meerderheid van de ondernemingen minder aan.'

 

ECOLOGIEPREMIE

De ecologiepremie is een subsidie voor ondernemingen die ecologische investeringen doen. De subsidiepercentages variëren van 5 tot 25 procent, afhankelijk van de technologie en de grootte van de onder- neming.

Enkele voorbeelden van de technologieën:

- verbrandingsmotor op waterstof,

- aansluiting op een bestaand warmtenet,

- absorptiekoeling,

- gebruik van geothermische energie en

- elektrische warmtepomp.

De volledige lijst is te vinden op de website van het Agentschap Ondernemen.

 

Bron: De Tijd, Do. 09 Apr. 2015, Pagina 5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is