"N-VA blinkt blazoen al op voor verkiezingen 2019"

Door Matthias Diependaele op 10 april 2015, over deze onderwerpen: Transfers, Zesde staatshervorming

Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat de geldtransfers tussen Vlaanderen en Wallonië in kaart brengen. Dat N-VA plots weer de communautaire kaart bovenhaalt, kan volgens politicoloog Bart Maddens een 'hoger' doel dienen:"Het Vlaams-nationalistische blazoen opblinken tegen de verkiezingen van 2019."

Vlaams Belang blijft op de nagel van de geldtransfers kloppen. Drie parlementaire vragen heeft de partij erover aan N-VA gesteld. Pas bij de derde kreeg Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin een antwoord van Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Een opmerkelijk antwoord: Bourgeois gaat een studie bestellen naar de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië. De N-VA'er laat Sintobin ook weten dat hij de geldoverdracht naar Wallonië wil monitoren. Hoe dat precies moet, is afhankelijk van de resultaten van de nieuwe studie. Tegelijk kan Bourgeois geen vermindering of stopzetting van de geldtransfers garanderen. "Daarvoor is onvoldoende democratisch draagvlak", stelt de minister-president. "Bij de zesde staatshervorming is de financieringswet aangepast en die kreeg de steun van de meerderheid bij de Vlaamse partijen."

Vlaams Belang ziet een duidelijke koerswijziging in het voornemen van Bourgeois. Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) ook. "De koerscorrectie lijkt ingezet bij de massale aanwezigheid van N-VA-toppers op het Vlaams Nationaal Zangfeest. De partij had evengoed enkel Bourgeois of Peumans kunnen sturen, maar én de voorzitter én de kamervoorzitter én de vicepremier én de minister van Defensie zaten in het publiek. Een duidelijke boodschap van N-VA naar haar achterban: wij zijn nog steeds een Vlaams-nationale partij. Het protest van N-VA tegen de nieuwe financieringswet vorige week was nog zo'n voorval. Vlaams fractieleider Matthias Diependaele beloofde die wet te blijven aanklagen, Geert Bourgeois had het over onbehoorlijk bestuur. Op dezelfde dag pleitte Bourgeois ervoor dat België uit de 'Organisation Internationale de la Francophonie' moet stappen en benadrukte hij nog maar eens dat de naam 'Fédération Wallonie-Bruxelles' - zoals de Franse Gemeenschap zichzelf noemt - niet grondwettelijk is. Federaal fractieleider Hendrik Vuye trok in de Kamer van leer tegen de zesde staatshervorming en beloofde op de website van 'La Libre' dat het communautaire terugkomt in 2019."

 

Geen toeval

Te veel opeenvolgende gebeurtenissen om van toeval te spreken, vindt Maddens. "Niet per se vanuit de Vlaamse Beweging, maar wel vanuit de Vlaams-nationale achterban moet N-VA nattigheid hebben gevoeld. Het beeld dat de partij zou 'belgiciseren' wil N-VA zo snel mogelijk wegwerken. Dat de partij van De Wever al heel wat compromissen heeft moeten slikken, speelt natuurlijk evenzeer mee. Het communautaire heeft N-VA van meet af aan in de koelkast moeten steken. De focus ligt momenteel op het sociaal-economische, maar ook daar hebben de Vlaams-nationalisten al flink wat toegevingen moeten verteren. Niet alleen door de regeringsonderhandelingen, ook door sociale akkoorden zoals het brugpensioen. Daarom zet N-VA nu de hakken in het zand. Want naast het beeld van een belgicistische partij, wil ze ook dat van een partij zonder ruggengraat de grond inboren. En dus poetst ze haar Vlaams-nationale blazoen op." Volgens Bart Maddens kan er een grotere strategie achter de uitlatingen schuilgaan: "Als N-VA een nieuwe staatshervorming in 2019 of op z'n minst een communautaire verkiezingscampagne nastreeft, moet ze daar nu al het terrein voor effenen. Zo'n thema kan je niet met overtuiging vijf maanden voor de verkiezingen lanceren."

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Vr. 10 Apr. 2015, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is